Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boje na Ukrajině: V Oděse umírají lidé, policisté i novináři!

Autor: shp, ČTK - 
2. května 2014
19:51

Oděsa teď připomíná válečnou zónu. Nejméně čtyři mrtvé si v ní dnes vyžádaly srážky mezi proruskými a místními demonstranty na jihu Ukrajiny.

V převážně ruskojazyčném přístavním městě na jihu země se už několikrát střetli přívrženci obou táborů, ale až dosud nedošlo na oběti na životech. Mezi zraněnými jsou údajně i tři policisté a tři novináři, přesný počet zraněných demonstrantů není ještě znám.

Charakter všech smrtelných zranění policie neupřesnila, nicméně podle webu listu Ukrajinska pravda prý separatisté stříleli po ukrajinských vlastencích ze střech. „Jeden z mrtvých utrpěl střelné zranění do plic, jak už bylo oznámeno dříve. Zatím však neznáme příčinu smrti u ostatních mrtvých,“ citovala nejmenovaného policistu agentura Interfax-Ukrajina. Podle ní k večeru ovládli centrum města přívrženci jednotné Ukrajiny, kteří rozehnali své odpůrce a pak je pronásledovali po skupinkách.

Policie potyčky vyšetřuje podle paragrafu o masových nepokojích. Zprávy z obou stran o vypuknutí potyček se diametrálně liší. „Stoupenci Ruska napadli účastníky pochodu za jednotnou Ukrajinu,“ napsala ukrajinská agentura Unian; na počátku pochodu prý byl průvod fotbalových fanoušků, k nimž se přidali i lidé s ukrajinskými vlajkami v rukou. Po zpěvu ukrajinské hymny však na průvod zaútočili mladíci s baseballovými pálkami. Do rvačky se pak údajně zapojilo několik tisíc lidí.

Potyčky se mezitím rozšířily do dalších ulic černomořského přístavního města, uvedl Unian. Separatisté byli prý vyzbrojeni nejen plynovými, ale i automatickými zbraněmi, mačetami, baseballovými pálkami a zápalnými lahvemi, zatímco přívrženci jednotné Ukrajiny vrhali dlažební kostky z rozebíraných chodníků. Policii se dlouho nedařilo nastolit pořádek.

123automobil ( 6. května 2014 07:41 )

123automobil ( 6. května 2014 07:41 )

123automobil ( 6. května 2014 07:40 )

123automobil ( 6. května 2014 07:39 )

123automobil ( 6. května 2014 07:38 )

Zobrazit celou diskusi