Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čech držený na Ukrajině je konečně doma: Museli jsme močit svázaní, prohlásil o vězení

Autor: shp, ČTK - 
4. května 2014
00:15

Od minulého pátku byl vězněm proruských separatistů, kteří ho drželi v drsných podmínkách v boji sužovaném Slavjansku na Ukrajině. Pozorovatel OBSE, podplukovník Josef Přerovský, je už nyní konečně doma. Krátce před půlnocí přistál v Praze. Odvážný Čech prozradil, jak vypadalo vězení, ve kterém byl držen, co všechno prožil a jak vypadala jeho cesta za svobodou.

Proruští ozbrojenci propustili sedm inspektorů v sobotu dopoledne, ti poté odcestovali do Berlína a Přerovský v doprovodu ministra obrany Martina Stropnického pak pokračoval českým vojenským speciálem do Prahy. Kromě českého důstojníka byli ve skupině čtyři Němci, Polák a Dán.

Přerovský po příletu na kbelské letiště novinářům řekl, že jim únosci fyzicky neubližovali ani je netrápili hlady. Za nejnáročnější na psychiku označil první hodiny, kdy museli být ve sklepě se zavázanýma očima a svázanýma rukama. Po první noci jim také ozbrojenci řekli, že je budou používat jako živé štíty, ale hrozbu neuskutečnili.

Video Přerovský po příletu do Prahy promluvil o svém osvobození. - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

    

„O útěku jsme uvažovali,“ řekl. Kvůli tomu, že byli velká skupina, která by se ve městě plném ozbrojenců nedostala daleko, od toho nakonec upustili. Separatisté ji prý dávali pravidelně najíst pohankovou kaši, rýži a polévky. Okradli je ale o všechny cennosti a počítač, nic z toho jim při propuštění nevrátili. Vězení bylo drsné. „Potřebu jsme museli vykonávat se svázanýma rukama a zavázanýma očima,“ prozradil Přerovský.

Video Podplukovník Přerovský: Drželi nás ve sklepě! - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Pro Přerovského byl incident první takovou zkušeností a v zajetí o svém dalším působení u vojska přemýšlel. „Svoji práci chci dělat dál,“ je rozhodnutý. „Jsem rád, že máme takové lidi v armádě,“ ocenil důstojníka ministr Stropnický.

Propuštění zadržovaných uvítal už v sobotu i premiér Bohuslav Sobotka. Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka má mimořádný podíl na puštění rukojmích Německo, zejména ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkelová. „Bez nich by to bylo velmi obtížné,“ dodal Zaorálek.

Video Ministr obrany Stropnický děkuje Přerovskému za statečnost. - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

olkl ( 13. května 2014 08:46 )

Desatero správného Rusa 1) Rus nejezdí západními – kapitalistickými vozy! Máte přeci Lada, VAZ, GAZ, ZIL… 2) Rus nenosí západní oblečení a doplňky! Žádný Vuitton, Armani, Dolce Gabana…máte své onuce, holínky, maskáče, ušanky… 3) Rus odmítá kapitalistickou měnu! Žádné Dolary a EUR…máte svůj silný Rubl na věčné časy a nikdy jinak! 4) Rus odmítá jídlo a nápoje ze Západu! Již nikdy Plzeňské pivo, Francouzský koňak, hovězí steaky či vepřové pečeně…máte rybu, butrbrot a Stolichnuyu 5) Rus nekouří imperialistické americké cigarety! Žádné Marlboro, pouze machorku! 6) Rus nejezdí na západní dovolené! Máte svůj ukradený Krym s Artekem a moře pro utužení zdraví je doporučováno zvláště Severní moře. 7) Rus nepoužívá západní mobilní telefony! Pouze typy Elektronika, za odměnu lux. verze z Číny. Hlavně nezapomenout – Pozor, nepřítel naslouchá! 8) Rus nepoužívá internet, západní štvavé sociální sítě jako Facebook a nejlépe vůbec žádné PC, vyvinuté a vyrobené v EU či USA. Také jejich špiónské programy nepoužíváme…žádný MAC či Windows…sami sdelaete ili skopiruete. 9) Rus neposlouchá západní hudbu! Máte Alexandrovce či Pugačevu…Kupujete jen vaše (na černo ukradená) CD, aby imperialisté nebohatli! 10) Rus nesleduje západní filmy, máte dostatek velkolepých režisérů a děl! Nikdy by si nekoupil originální (nevypálené) DVD a nepodpořil západního autora ! Opatrnosti je třeba i u filmů Sovětské produkce (např. Vlk a zajíc), aby hrdina nekouřil, nepil a nemluvil sprostě. Bůh s vámi, tovarisci!

4rek ( 7. května 2014 15:53 )

Je to Trapák, ne hrdina , pláče sám nad sebou, líto mi ho není. Je mi líto těch lidí tam, kteří poslouží mediální válce EU proti Rusku. Stydím se za něj.

ninka64 ( 6. května 2014 02:07 )

Pro tebe ty blbečku...........http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/1035-video-o-ukrajinske-revoluci- fasistu-ktere-nam-mainstreamova-media-nikdy-neukazi

zabibol ( 5. května 2014 08:50 )

 Má obrovské štěstí, že mu ruští fašisti nevypíchali oči a neuřezali nos a uši. Tak to dělali ruští bolševci(předchůdci ruských komunistů a fašistů)našim statečným legionářům.

salto ( 5. května 2014 08:17 )

Seš voják, tak snad se s takovejma událostma počítá...Tak nebreč a nedělej ze sebe hrdinu

Zobrazit celou diskusi