Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Obklíčili policisty v Luhansku: Separatisté ovládli další město na Ukrajině!

Autor: ČTK, simao - 
30. dubna 2014
10:10

Proruští separatisté ovládli další úřady na východě Ukrajiny. Tentokrát se zmocnili budov ve městě Luhansk. Poté, co obklíčili zdejší policisty. Ti se pak s rebely raději domluvili na složení zbraní výměnou za odvoz do bezpečí. I v Luhansku chtějí nyní uspořádat referendum o tom, zda by se město mělo oficiálně odtrhnout od Ukrajiny. A připojit k Rusku.

"Nedotkneme se vás. Můžete vyjít," zaznělo podle agentury AFP z tlampačů směrem k policejní budově. Ukrajinští policisté odložili zbraně a prošli mezi řadami civilistů a ozbrojenců směrem k autobusu. "Mají strach. Ženy, vytvořte řady, ať mají důvěru," zvolal poté jeden z ozbrojenců. "Jsou to osmnáctiletí kluci ze Záporoží a Dněpropetrovska. Ať jedou domů," zvolal další ze separatistů.

V Luhansku včera a v noci na dnešek panovala napjatá atmosféra. U policejního velitelství se sešly zhruba tři tisícovky proruských demonstrantů - a obklíčili jej. Řada separatistů rozhodně nepostrádala výzbroj - maskované uniformy, neprůstřelné vesty, přilby, automatické zbraně...

Slzný plyn, granáty a přestřelka

Kapitulaci policistů předcházelo házení zápalných lahví na velitelství, odkud se policisté bránili slzným plynem a ohlušujícími granáty. Následovala i krátká přestřelka. Zprávy o případných zraněných nejsou k dispozici. Na budově policejního velitelství zavlála ruská vlajka. Tu ukrajinskou demonstranti spálili.

Rebelové už dříve v Luhansku ovládli sídla tajné služby SBU, oblastní správy, prokuratury a televize. Průběh je podobný, jako v sousední Doněcké oblasti. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov si i tentokrát postěžoval na "netečnost", "nemohoucnost" a občas i "zradu" pořádkových sil na východě země, nad kterým přebírají kontrolu proruští povstalci. "Takzvaní strážci zákona, kteří zradili Ukrajinu a začali spolupracovat s teroristy, se budou zodpovídat před soudem," varoval Turčynov podle agentury Interfax.

Na místě začali separatisté ihned budovat barikády z pytlů s pískem. A již v neděli večer vyhlásili nezávislou "lidovou republiku". Již 11. května zde chtějí uspořádat referendum, v němž mají místní obyvatelé odpovědět na otázku, zda "souhlasí se státní samostatností Luhanské lidové republiky". Dále by se pak mělo uskutečnit referendum o připojení k Rusku, které ozbrojenci žádají o vyslání "mírových sil".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

czrus ( 2. května 2014 09:52 )

TADI JE SPRAVY prez 30 minut ! http://lifenews.ru/watch-live

czrus ( 1. května 2014 07:34 )

RUSSKO MA DOST SILY A TECHNIKI aby zachranilo sebe a este iny staty ! a nemusite byt volami aby platit za NATO USA ! http://sdelanounas.ru/blogs/?id=69

czrus ( 1. května 2014 06:57 )

USA trestají Rusko, ale podkopávají ekonomiku EU ! http://czech.ruvr.ru/2014_04_29/USA-trestaji-Rusko-ale-podkopavaji-ekonomiku-EU-4505/

czrus ( 30. dubna 2014 23:02 )

TET POKAZALI PO TV ! jak USA chteli zavrazdit prezidenta Ukrainy JANUKOVICA ! stejne jako u Libii KADAFIHO neslo ho zabit inom protoze vzduch nad Ukrainou hlidaji Russaci a ich rakety ! proto USA nemohli pouzit stihacki a vertulniki , inom pozemny vojaci striljali po autach znicili totalne ale auta eli rizeny pocitacem tak ze tam zadny lidi ! a Janukovic vodletel vertulnikam ! tak to je teperve dnes izaslo pro lidi , bude to vsude za chvili za par dni a i na netu !

pepatiso ( 30. dubna 2014 21:21 )

vypadá to ,že jediný koho jěště zajímá kukukrajina je czrus,.kde je svastitmausik?celá sranda se řítí z kopce do poklopce,lidi nevzdávejte to!

Zobrazit celou diskusi