Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bitva o Slavjansk a rukojmí: Separatisté sestřelili armádní vrtulník, pilot zemřel!

Ukrajinská armáda při postupu: Vojáci se vydali směrem ke Slavjansku, který obsadili proruští separatisté
Ukrajinská armáda při postupu: Vojáci se vydali směrem ke Slavjansku, který obsadili proruští separatisté  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, simao - 
2. května 2014
09:35

Ukrajinská armáda dnes údajně zahájila útok na proruské separatisty ve východoukrajinských městech Slavjansk a Kramatorsk. Snaží se dobýt zpět pozice, které radikálové zabrali. A osvobodit zajatce včetně členů pozorovatelské mise OBSE, ve které je i jeden Čech. Nedaří se to však bez obětí.

O vládní ofenzivě ve Slavjansku v pátek brzy ráno informovali separatisté. Podle agentury AP se kolem města ozývala střelba a výbuchy, operaci vládních jednotek později potvrdil ukrajinský ministr obrany Avakov.

Podle Kyjeva jde o protiteroristickou operaci s jasným cílem. Zpacifikovat separatisty, kteří zabrali řadu správních budov, drží rukojmí a chtějí nezávislost na Ukrajině. Ukrajinské ozbrojené síly mají bojovou pohotovost, Avakov upozornil občany Slavjansku, aby raději nevycházeli ven.

Granátomety a protiletecké střely v rukách separatistů

Podle Avakova armáda, jednotky ministerstva vnitra a Národní garda Slavjansk obklíčily a ovládají devět kontrolních stanovišť kolem Slavjansku. Jeden z vůdců povstalců a samozvaný slavjanský starosta Ponomarjov však ruské agentuře Interfax řekl, že jeho lidé sestřelili dva vrtulníky, přičemž jeden pilot byl zabit a druhý zajat.

Separatisté prý proti ukrajinským silám použili těžké zbraně včetně granátometů a ručních protileteckých střel. Ve Slavjansku navíc vzbouřenci už týden zadržují skupinu inspektorů OBSE, včetně jednoho podplukovníka české armády.

zabibol ( 3. května 2014 08:28 )

Ruská fašisticko-banderovská vojska mají na Ukrajině své základny a ty jsou zásobovány přímo od svého vůdce z Moskvy.

czrus ( 2. května 2014 21:53 )

PUTIN postavil Ukraine a EU ultimatum ! konec hodne vecem bude brzo !

realistann ( 2. května 2014 20:44 )

Neonacisté v nikým nevolené Kličkově banderovské nacistické vládě kontrolují na Kyjevě ozbrojené síly, národní bezpečnost, ekonomiku, spravedlnost a vzdělání Převrat zorganizovaný CIA přivedl k moci vládu zastupující oligarchy a extrémistické skupiny. Její členové se skládají z několika nacistických lídrů http://wertyzreport.com/2014/03/04/kdo-jsou-naciste-v-ukrajinske-vlade/

czrus ( 2. května 2014 20:33 )

V Odese je vice 50 mrtvich ! https://twitter.com/myrevolutionrus/status/462296186561789952/photo/1

realistann ( 2. května 2014 20:18 )

Banderovští nacisté pochodují Kyjevem a volají "slava naczi, slava Bandera www.youtube.com/watch?v=K4um2-MV1GA

Zobrazit celou diskusi