Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruský airbus nad Egyptem zničila bomba teroristů z ISIS, tvrdí CNN

Autor: ČTK, mb - 
4. listopadu 2015
21:25

Podle amerických zpravodajských zdrojů způsobila pád ruského letadla v Egyptě nejspíš bomba, kterou do stroje umístili radikálové z organizace Islámský stát. Ve středu to oznámila televize CNN s odvoláním na nejmenované americké činitele. V Rusku se přitom už z tragédie stroje, ve kterém zemřelo 224 lidí, radují tamní islamisté.

Zdroj CNN upozornil, že jeho informace není oficiálním stanoviskem amerických zpravodajských služeb. „Rozhodně ale panuje přesvědčení, že šlo o výbušninu umístěnou v zavazadlovém prostoru nebo jinde v letadle,“ citovala amerického činitele televize.

Jeho vývody se údajně opírají o zpravodajské poznatky získané před sobotní katastrofou na Sinajském poloostrově, ale i po ní. Spojené státy prý neměly před pádem letadla spolehlivé ani ověřené informace o konkrétní hrozbě. Před incidentem ale „docházelo na Sinaji k aktivitě, která vyvolala naší pozornost,“ uvedl zdroj CNN.

Jiný představitel amerických úřadů televizní stanici řekl, že zpravodajské informace týkající se Islámského státu jsou částečně založeny na sledování vnitřní komunikace teroristů. Tyto informace jsou odlišné od těch, jež teroristická organizace veřejně prezentuje ve zprávách o odpovědnosti za provedené útoky.

Ruské letadlo poslala k zemi bomba ISIS, tvrdí CNN na základě armádních zdrojů Ruské letadlo poslala k zemi bomba ISIS, tvrdí CNN na základě armádních zdrojů | Reprofoto CNN

Video islamistů a výhružky Putinovi

Islamisté podle ruské televize RT zveřejnili video, v němž oslavují a chválí „bratry ze Sinaje“, kteří letadlo v Egyptě sestřelili. Jeden z islamistů prý navíc máchá nožem a vyhrožuje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi (63). Ten má litovat toho, že do Sýrie vyslal armádu. A fanatici také slibují, že sestřelí další letadla.

V klipu účinkuje pět islamistů, z toho minimálně dva jsou slovanského původu. Jeden z džihádistů pak třímá nůž a vede monolog, ve kterém vyhrožuje Putinovi a zároveň chválí „bratry ze Sinaje“ za sestřelení letadla. Rusové se mají údajně připravit na další útoky, islamisté se chystají „mstít“ za Sýrii.

Islamisté se opravdu k sestřelení letadla přihlásili a dokonce zveřejnili video, které ovšem bylo brzy odhalené jako podvrh. Experti se domnívají, že muslimští extrémisté v Egyptě nemají na sestřelení letadla kapacitu. „Nakolik víme, tak Islámský stát a další přidružené skupiny nejsou schopny sestřelit letadlo v takové výšce, což v tomto případě bylo zhruba 10 km,“ prozradil britský bezpečnostní expert Charles Shoebridge RT.

Mezitím Vladimir Putin při oslavách dvoutisícileté historie Derbentu (město v Dagestánu, pozn. red.) prohlásil, že se Rusko nenechá nikým zastrašit: „Co se týče toho, že nás někdo může zastrašit… Ruský národ, a Dagestán tím spíše, se nikomu nikdy zastrašit nepodařilo. Naším úkolem v Sýrii i kdekoliv jinde je boj proti terorismu.“

Pro Rusy nejhorší letecká katastrofa

Havárie Airbusu A321 ruské společnosti Kogalymavia je označována za nejhorší katastrofu v dějinách ruského letectví. Stroj se zřítil během letu z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu v sobotu 31. října. Při nehodě zahynulo všech 224 lidí na palubě, příčiny neštěstí zatím nejsou známy.

marais ( 5. listopadu 2015 09:09 )

Jen at si CNN nemyslí, je totiž podezřelý egyptský letecký mechanik a tohle se může stát i jinde!

smeagol ( 5. listopadu 2015 00:52 )

Mam to stejne, to jsou tak skaredi chlapi.

japos22 ( 4. listopadu 2015 22:21 )

Nejmenované americké zdroje a CNN

tochadda ( 4. listopadu 2015 22:16 )

Smutné na tom je,že umírají ti, co s touhle epidemií zla nemají nic společného,ty co tahají za nitky tu i tam, to nepostihne....

pavlos67 ( 4. listopadu 2015 22:09 )

Tak jestli je tohle pravda,tak se maji od rusu na co tesit....

Zobrazit celou diskusi