Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinci jdou po Berlusconim: Naštval je cestou na Krym

Autor: ČTK, mb - 
30. října 2015
07:40

Ukrajinská kontrarozvědka SBU zahájila trestní stíhání bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho (79). Italský politik v září navštívil Krym bez povolení ukrajinských úřadů, což Kyjev považuje za trestný čin. Nehledě na referendum tamních obyvatel, Kyjev stále trvá na tom, že se jedná o část Ukrajiny. Ukrajinské trestní právo počítá se sazbou až osmi let vězení.

„Bylo zahájeno trestní stíhání pana Berlusconiho. Za tento čin budeme stíhat každého bez ohledu na jeho postavení. Berlusconi není výjimkou,“ řekl v této souvislosti místopředseda ukrajinského parlamentního výboru pro lidská práva Georgij Logvinskij.

Setkání dvou kamarádů

Berlusconi se na Krymu v půli září během soukromé návštěvy setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (63), s nímž řadu let udržuje přátelské styky. Italské velvyslanectví v Kyjevě tehdy dalo na vědomí, že expremiérovu cestu považuje za provokaci. Berlusconi má po krymském výletu tříletý zákaz vstupu na ukrajinské území.

Kyjev stíhá i europoslance

Kromě stíhání Berlusconiho hodlají ukrajinské úřady podniknout stejný krok i proti delegacím francouzských a srbských poslanců, kteří nedávno Krym také navštívili.

Po událostech takzvaného Majdanu, kdy se dostala k moci proevropská vláda, která například zrušila ruštinu jako oficiální jazyk země, vypukly zejména na jihovýchodě Ukrajiny masivní protesty. Největší byly právě na Krymu, tehdy se na poloostrově objevili „zelení mužíčci“, což byli vojáci ruské armády.

Obyvatelé Krymu následně uspořádali referendum, ve kterém se 97 procent voličů vyslovilo pro návrat do Ruské federace. Západ a Kyjev mluví o anexi ukrajinského území, Moskva nařčení odmítá a poukazuje na příklad Kosova.

joachimk ( 22. listopadu 2015 14:04 )

Ukrajinští soudruzi chtějí velet i Italům.

dzelo ( 30. října 2015 08:33 )

Že se ti přiblblí ukrofašouni ještě víc ztrapňují než jsou. Na Krym mohou jednou pro vždy zapomenout!

Zobrazit celou diskusi