Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vylepšil sochu Lenina: Z komunisty udělal Darth Vadera a připojil ho na internet

Autor: mb - 
23. října 2015
13:07

Originální počin se povedl umělci z ukrajinské Oděsy. Tamní sochu Lenina, která měla být zničena, proměnil na záporného hrdinu Darth Vadera z Hvězdných válek. Nový Lenin – Darth Vader teď navíc poskytuje svému okolí připojení k internetu.

Socha měla být v rámci „dekomunizace“ země odstraněna z veřejného prostranství, ale ukrajinský umělec Alexander Milov měl s rozpadajícím se Leninem lepší plány. Sochu, která byla ve špatném stavu, nejdříve trochu opravil a vůdci světového proletariátu pak na hlavu nasadil helmu Darth Vadera, kterou vyrobil z titanové směsi. Darth Vader teď navíc poskytuje wi-fi připojení svému okolí.

Dekomunizace Ukrajiny

Milov nyní doufá, že sochu neodstraní a že se jeho dílo stane vyhledávanou turistickou atrakcí. Po státním převratu a následných volbách se dostaly k moci proevropské politické strany, ale velký vliv v zemi získali pravicoví extremisté. Ti vnímají sovětskou minulost země jako ideologii, kterou je třeba vymýtit, a to včetně symbolů komunismu. Krátce po tzv. Majdanu skupiny mladíků strhávaly a ničily sochy Lenina, nyní se sochy odstraňují v souladu se zákonem v rámci tzv. dekomunizace Ukrajiny.

Oblíbený Darth Vader

Darth Vader – fiktivní postava z Hvězdných válek – je na Ukrajině relativně oblíbený. Darth Vader jako předseda Ukrajinské internetové strany usiloval o post starosty Kyjeva, ale i prezidentský úřad. Ani v jednom případě neuspěl, ale přesto se nevzdává. Nyní Darth Vader touží získat post premiéra a může se chlubit podporou minimálně 25 tisíc lidí, kteří podepsali petici podporující jeho kandidaturu.

vi3ol ( 23. října 2015 18:01 )

  konečně použitelný Len.in!

tgbg ( 23. října 2015 15:49 )

Je to více podobné na Putina.

fotrpjotr ( 23. října 2015 13:49 )

Je to více podobné na Porošenka.

Zobrazit celou diskusi