Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izraelci budují zátarasy a hrozí vrahům: "Kdo nám bude škodit, přijde o ruku"

Autor: bru/ČTK - 
14. října 2015
21:00

Izraelské ozbrojené složky začaly dnes budovat zátarasy s kontrolními stanovišti v palestinských čtvrtích ve východním Jeruzalémě v reakci na sérii útoků z posledních dnů. Ve středu byli zastřeleni dva Palestinci útočící noži. Izraelský bezpečnostní kabinet dnes rozhodl o zpřísnění bezpečnostních opatření i ve zbytku země, což Palestinci označili za nespravedlivý kolektivní trest. USA dnes vyjádřily znepokojení nad násilnostmi v Izraeli a odsoudily ztráty nevinných životů.

Souběžně s pokynem pro policii, aby uzavřela problematické části Jeruzaléma, dostala izraelská armáda rozkaz posílit policejní jednotky. K ochraně veřejné dopravy ve městě bude povoláno 300 strážců.

Izraelská vláda tak reaguje na násilnosti, při nichž od začátku října přišlo o život nejméně sedm Izraelců a více než tři desítky Palestinců. Do oblasti se v nejbližších dnech chystá americký ministr zahraničí John Kerry, aby pomohl situaci uklidnit.

Palestinci útočí noži

Při jednom z dnešních násilných incidentů bodl útočící Palestinec v Jeruzalémě ženu ve věku kolem 70 let. Brzy poté jej policie zastřelila. Při jiném útoku se další Palestinec pokusil bodnout bezpečnostního pracovníka historickém jádru Jeruzaléma; i tohoto útočníka Izraelci zastřelili.

Hlídky na silnicích vedoucích do palestinských čtvrtí východního Jeruzaléma nemají zastavovat úplně dopravu, ale podezřelé automobily budou kontrolovat. Vláda také zostřila opatření proti lidem usvědčeným v minulosti z terorismu. Postihne i jejich rodiny, protože jejich domy budou demolovány bez možnosti je obnovit. Izraelští Arabové z východního Jeruzaléma, kteří se zapojí do útoků, přijdou o právo k pobytu. Těla mrtvých útočníků nemají být vracena k pohřbení příbuzným, protože pohřby se často stávají příležitostí k protiizraelským protestům.

Jeden ze zástupců palestinské strany Fatah prohlásil, že zavírání vjezdů do jeruzalémských čtvrtí je "kolektivní trest, který je v rozporu s mezinárodním právem". Husám Badrúm z Hamasu řekl, že "toto izraelské rozhodnutí intifádu (povstání) nezastaví a že lidé z odboje se bezpečnostních omezení nebojí".

Nejmenovaný izraelský představitel řekl Reuters, že nejde o uzávěru východního Jeruzaléma, ale o "volné obklíčení". Ministryně spravedlnosti Ajelet Šakedová řekla rozhlasu, že "východní Jeruzalém nikdo neuzavírá".

Učitelé do zbraně, vrahům usekneme ruku

Ministr vnitřní bezpečnosti Gilad Erdan zmírnil podmínky nošení zbraně a odůvodnil to tím, že při atentátech policii často pomohli právě ozbrojení civilisté. Povolenky už nebude vydávat jenom jeden státní úřad, ale také města. Přednostně mají licence získat učitelé ve čtvrtích, kde žijí ortodoxní židé, kteří jsou často terči útočníků.

Premiér Netanjahu prohlásil, že Izrael využije všech prostředků k tomu, aby obnovil klid. "S vrahy a jejich pomocníky se nehodláme dohodnout. Pořádně zaplatí. Všem, kdo se nám pokusí škodit, bude useknuta ruka," řekl. Zároveň vyzval palestinského vůdce Mahmúda Abbáse, aby zastavil podněcování k násilí zaměřenému na Chrámovou horu v Jeruzalémě.

Obavy o vývoj v Izraeli dnes vyjádřily Spojené státy. Bílý dům je "hluboce znepokojen" násilím v Izraeli a odmítá ztrátu jakéhokoli nevinného života, ať už jde o Izraelce, nebo Palestince, prohlásil americký mluvčí Josh Earnest. Zároveň podle agentury Reuters řekl, že USA jsou kvůli stupňovanému násilí v pravidelném kontaktu s izraelskými i palestinskými představiteli.