Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trumpův muž zuří: Haagský soud chce šetřit válečné zločiny Američanů v Afghánistánu

Autor: ČTK, AKu - 
10. září 2018
13:50

Spojené státy zaujmou „agresivní postoj“ vůči haagskému soudnímu dvoru, pokud bude pokračovat v přípravě na vyšetřování údajných amerických válečných zločinů v Afghánistánu. Pohrůžku, o níž informovala agentura Reuters, bude obsahovat pondělní projev bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona, který hodlá v podvečer SELČ pronést ve Washingtonu. V projevu rovněž oznámí uzavření palestinské kanceláře ve Washingtonu.

„Spojené státy využijí všech prostředků, aby ochránily své občany a občany spojeneckých zemí před nespravedlivým pronásledováním ilegálního soudu," stojí v Boltonových poznámkách, které získala agentura Reuters. Podle poradce prezidenta Donalda Trumpa se tak stane v případě, že Mezinárodní soudní dvůr (ICC) formálně zahájí vyšetřování údajných zločinů, jichž se v Afghánistánu dopustili američtí vojáci a příslušníci tajných služeb USA.

„Nebudeme s ICC spolupracovat, nebudeme mu poskytovat žádnou pomoc. Nepřipojíme se k ICC a necháme ho samovolně zaniknout, pro nás je už mrtvý,“ má v plánu prohlásit Bolton. USA rovněž připravují závazné dvoustranné smlouvy, které cizím státům zabrání vydávat Američany k potrestání haagskému soudu.

Úkolem ICC je pohnat k odpovědnosti pachatele válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti. Smlouvu o zřízení soudu z roku 2002 USA neratifikovaly. Tehdejší prezident George Bush mladší s vytvořením soudu nesouhlasil, jeho nástupce Barack Obama měl ale v úmyslu s ICC spolupracovat.

Boltonův projev podle Reuters rovněž obsahuje informaci o uzavření washingtonské kanceláře Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Důvodem má být snaha Palestinců prosadit na půdě haagského soudu vyšetřování údajných zločinů Izraele. „Spojené státy budou vždy stát při svém příteli a spojenci Izraeli,“ píše se v Boltonových poznámkách.

Generální tajemník OOP Saíb Irikát dnes v reakci na chystaný Boltonův projev uvedl, že Američanům se Palestince nepodaří zastrašit, aby upustili od svých kroků proti Izraeli v ICC. Uzavření palestinské kanceláře ve Washingtonu má podle Irikáta „chránit izraelské zločiny“.

Zobrazit celou diskusi