Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Území ovládané separatisty je jako Mordor, říká ukrajinský prezident

Autor: mb - 
24. srpna 2015
19:34

Ukrajina slaví 24 let své nezávislosti, poblahopřál jí i prezident USA Barack Obama (54). Podle něj se země přiblížila „prosperitě a demokracii“. Mysl ukrajinského prezidenta Petra Porošenka (49) byla však upřena na východ země, kde zuří boje s protivládními rebely. Novorusko přirovnal k Mordoru.

Přestože Ukrajinou zmítá brutální občanská válka, Kyjev zažil velkolepé oslavy 24 let nezávislosti země. V hlavním městě pochodovaly tisíce vojáků a prezident Porošenko se zřejmě nechal podívanou unést a při ceremonii prohlásil: „Novorusko je jako Mordor.“

Termín Novorusko zavedl do moderního povědomí ruský prezident Vladimir Putin (62), který tímto termínem označil značnou část území jihovýchodní Ukrajiny. Sám prezident Porošenko měl ale zřejmě na mysli území ovládané separatisty. Mordor je pak území temného pána Saurona z bájné fantasy ságy britského spisovatele Tolkiena.

Ukrajina prosperuje?

Ukrajincům, kteří v pondělí oslavili svou nezávislost, poblahopřál americký prezident Barack Obama: „Naše země společně pracují na tom, aby bylo respektováno právo ukrajinského národa vybrat si svou vlastní cestu. V posledním roce udělala Ukrajinu řadu důležitých kroků… Nehledě na mnohé problémy se Ukrajina více než kdy jindy přiblížila ke svému snu o svobodné, demokratické a prosperující zemi.“

Ukrajinou ovšem zmítá občanská válka, od začátku konfliktu podle OSN ze země utekly 2 miliony lidí. Došlo též k dramatickému nárůstu cen energií a propadu životní úrovně. Podle Kyjeva navíc na stranu separatistů přešlo za poslední rok zhruba 10 tisíc ukrajinských vojáků a policistů.

Krymský poloostrov

Podle agentury Bloomberg navíc vyšlo najevo, že Washington radil Kyjevu nebojovat s Ruskem v době krymské krize, když se na poloostrově objevili takzvaní zelení mužíčci. USA se obávaly, že by tím Putin získal důvod k daleko větší vojenské intervenci na Ukrajině. Jednalo se prý ale o radu, ne příkaz. Kyjev vyhodnotil, že bez podpory západních partnerů nemá proti ruské mašinérii žádnou šanci a Krymský poloostrov tak padl do ruských rukou bez jediného výstřelu.

Schůzka lídrů

Situace na východní Ukrajině se ale po měsících relativního klidu začíná opět zhoršovat. Již dva týdny dochází k bojům prakticky po celé frontové linii a Porošenko se v pondělí večer kvůli obnovení bojů setká v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkel (61) a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem (61).

Ukrajinský prezident Porošenko před schůzkou obvinil Rusko z vyslání posil a zbraní separatistům v Donbasu na východě Ukrajiny. Podobná obvinění z Kyjeva na adresu Moskvy zaznívají prakticky před každým důležitým mezinárodním jednáním o Ukrajině. Rusko stále popírá, že by se do konfliktu přímo zapojilo.

Zobrazit celou diskusi