Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

70 let od výbuchu v Nagasaki: Japonec ukázal děsivé jizvy

Autor: bop - 
9. srpna 2015
06:59

Je tomu už 70 let, co Američané svrhli na japonské město Nagasaki atomovou pumu. V neděli si svět připomene toto smutné výročí. Při této příležitosti promluvil Sumiteri Taniguchiho (86), kterému bylo v době atomové exploze pouhých 16 let. Následky si ale nese po celý zbytek života. Po sedmdesáti letech odhalil veřejnosti své jizvy a znetvořené tělo.

Smutné výročí přináší příležitost vzpomenout si nejen na ty padlé, ale především na ty, kteří přežili a mohou vyprávět.

Výbuch atomové pumy seniora zasáhl, když jel na svém kole. Naštěstí byl v dostatečné vzdálenosti na to, aby hrůzný zážitek přežil. Jeho nedospělé tělo bylo málem roztrženo vejpůl! Ze zad, rukou a ramen visely Taniguchimu kusy kůže, všechna tkáň v okolí byla sežehnutá. Mladík musel tři dny bloudit po zdevastované ploše, kde dřív stávalo město, než se mu dostalo alespoň nějaké pomoci.

Nakonec ale všechno naštěstí dobře dopadlo. Taniguchi měl silný kořínek a zvládl si svůj život před nepřízní osudu obhájit. Následky mu však hrůzu války a bolest připomínaly po celý zbytek jeho života.

Plocha jeho zad byla od toho okamžiku pokryta jen samými jizvami. Tkáň na pažích byla zničená a muži zůstaly jen hubeňoučké paže, kosti s trochou masa. Jeho trup byl od výbuchu také silně zjizvený.

Oproti mnohým, kteří padli, měl však senior velké štěstí. Jeho postižení mu sice ubralo na kráse a sebevědomí, praktický život ale naštěstí neznemožňovalo.

Chtělo by se říct, že se snad lidstvo poučilo a podobné hrůzy už nás nečekají, jenže to bohužel nemůže nikdo zaručit.

Video Jizvy po atomovém výbuchu v Nagasaki - Youtube.com
Video se připravuje ...

funebrak ( 9. srpna 2015 17:02 )

 A takhle dopadnete vy všichni, kteří odmítáte americkou demokracii.

gabreta ( 9. srpna 2015 16:36 )

Z čeho usuzuješ příslušnost ke komoušům a pozici agenta? Nemyslíš, že stačí mít rozum pro vlastní úsudek a názor? Ty vlastně nemyslíš a kde bys přišel k vlastnímu názoru že?

8xxx8 ( 9. srpna 2015 13:21 )

co čtu, tak jste na stejný lodi, co bugříš? nebo nejsi přepnutý?

tenzal ( 9. srpna 2015 11:42 )

Kung-FU-jane, ty tady nevydržíš ani v pravdě, cenzor nemá trpělivost na slámovémozky jako ty Sleduj vrahy http://tv.blesk.cz/video/2389800/jan-preucil-ma-trauma-z-komunistickeho-pekla-zabili-mi-rodice.html

chamberlain ( 9. srpna 2015 11:33 )

Poznal že máš v hlavě piliny

Zobrazit celou diskusi