Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vězněnou pilotku hlídají detektory: Rusko se bojí, že se Savčenková zabije

Autor: mb - 
7. srpna 2015
07:05

Ruské úřady mají obavu, že ukrajinská letkyně Naděžda Savčenková (34), která je obviněna z podílu na zabití dvou novinářů, může spáchat sebevraždu. Do cely jí proto namontovali infračervené detektory.

Ukrajinka bojovala v řadách neslavně proslulého batalionu Ajdar, který lidsko-právní organizace Amnesty International ve své zprávě mimo jiné obvinila z „únosů lidí, krádeží, vydírání a mučení zajatců.“

V rukou ruských úřadů se nachází od léta loňského roku. Obviňují ji z toho, že navedla palbu ukrajinské armády na skupinu civilistů a ruských novinářů Igora Korněljuka (†37) a Antona Vološina (†26). Oblast pak ostřelovala z minometů armáda, oba dva novináři při útoku zahynuli.

Kamera i na toaletě

Extrémní „péči“ vězeňské správy si vysloužila tím, na protest proti svému věznění držela hladovku. Naděžda Savčenko se totiž vinna necítí. „Jelikož dlouho držela hladovku, je označena jako osoba, která by se mohla dopustit sebevraždy. V cele jsou infračervené detektory i kamery. A to dokonce i na místech, kde by člověk očekával soukromí. Všechno se to dělá z bezpečnostních důvodů,“ prozradil ruským médiím ochránce lidských práv Leonid Petrašis, který Savčenko navštívil.

Zločinec nebo hrdina?

Zatímco Rusko Savčenkovou obviňuje z přímého podílu na zabití novinářů, sama pilotka obvinění odmítá a tvrdí, že na východě Ukrajiny pomáhala s přepravou raněných.

V červnu se dostala do zajetí separatistů, kteří ji pak měli předat Rusku. Doma na Ukrajině mezitím byla zvolena poslankyní a Ukrajina se snaží o její vydání. Kreml ovšem tvrdí, že byla zadržena policií v Rusku, kde se pohybovala bez dokumentů.

Za věznění Savčenkové kritizuje Západ. Před pár dny se objevila spekulace, že Moskva možná vymění ukrajinskou pilotku za přístupovou cestu na Krymský poloostrov, ale tuto informaci Rusko následně důrazně popřelo.

jura1 ( 7. srpna 2015 10:08 )

Svatá pravda. Bez komentáře.

salto ( 7. srpna 2015 08:55 )

AI má takovýto názor? Divné, divné - vždyť jde o Ukrajinku a Ukrajinci přeci nelžou

dumik ( 7. srpna 2015 08:47 )

jako že by se v ní ozvalo svědomí? to si nemyslím.

Zobrazit celou diskusi