Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Radikálové na Ukrajině chtějí zakázat Rusko. Budou mu říkat „Moskovija“

Autor: mb - 
7. července 2015
14:35

Zcela vymazat Rusko – když ne z mapy, tak aspoň ze slovníku. S takovým návrhem přišla do ukrajinského parlamentu poslankyně za Radikální stranu Olega Ljaška, Oksana Korčinskaja (45). Lidé mají podle ní používat termín „Moskovija“.

Zákon počítá se „zákazem označování historického území Ukrajiny slovem Rusko nebo Ruská federace a všemi jeho synonymy“. Nacionalistický zápal poslankyně Korčinské zde ovšem nekončí.

Zákon též zakazuje „používat název Ruská federace pro současné území Ruska nebo jakékoliv jeho části“. A aby lidé nemuseli přemýšlet, jak nazvat Rusko, když o Rusku budou mluvit, poslankyně Korčinskaja přišla hned i se svým řešením. Navrhuje termín „Moskovija“.

Rusy do koncentráku!

Přestože návrh působí na první pohled absurdně, v porovnání s „nápadem“ jejího manžela Dmitrije Korčinského (51) je stále mírný. Ten totiž navrhoval, aby rusky mluvící ukrajinské občany navezli do sběrných táborů a východ Ukrajiny vybombardovali!

„80 % domů bylo v Německu zničeno anglo-americkou koalicí. Bombardovali obytné zóny, aby zlomili duch odporu u vojáků na frontě. V době 2. světové války byly miliony Američanů japonského původu integrovány ve speciálních táborech. Měli bychom jednat stejně tak, po americku,“ domnívá se Korčinskij. Zcela ignorujíc historický fakt, že internovaných Američanů japonského původu bylo dle historiků zhruba 120 tisíc a USA se již v 80. letech obětem omluvily a na odškodném tehdy zaplatily 1,2 miliardy USD.

Radikálové ve vládě

Nehledě na extrémní názory některých členů Radikální strany Olega Ljaška je politické hnutí zastoupeno ve vládě. A to dokonce na nejvyšších místech. Tak například člen strany Valerij Voščevskij (59) od prosince 2014 zastává funkci vicepremiéra Ukrajiny.

Strana v roce 2012 získala ve volbách pouhých 1,08 % hlasů, ovšem v říjnových volbách to již bylo 7,44 %. Předseda Oleg Ljaško (42) má za sebou bohatou minulost. V 90. letech si odseděl trest za „zpronevěru státního majetku“, ale místo 4 let si díky amnestii k 50. výročí 2. světové války odseděl jen 2 roky.

Na politické výsluní se dostal po tzv. Majdanu, ale skandály ho provázejí dále. Byl obviněn ze znásilnění 16letého chlapce, únosu lidí i krutosti. Amnesty International oznámila, že činy Olega Ljaška a jeho ozbrojených podřízených jsou „hrubým narušením mezinárodních právních norem“.

mrdlafka ( 7. července 2015 18:34 )

za všechno můžou ženský, málo pr.caj, málo roděj, takže je nás jen deset miliónů a každej s námi oře

villi ( 7. července 2015 17:17 )

A jak budeme říkat jí?? A radikálům??? Ať se pojmenují !!! Světové skupiny !!!

ppadys13 ( 7. července 2015 16:57 )

ta je blbá jak zákon káže.

nadush97 ( 7. července 2015 16:24 )

Jako vážně? Na Blesku něco blábnou jen proto, aby měli co psát a vy hned všechny odsuzujete?

miroslav57 ( 7. července 2015 16:11 )

to nejsou ukrajinci to jsou vymetenci a nevím jestli je to z ruské vodky nebo jsou vypatlaný od narození

Zobrazit celou diskusi