Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Izraelští extremisté zaútočili na dům Palestinců: Při požáru uhořelo malé dítě!

Autor: ČTK - 
31. července 2015
08:35

Osmnáctiměsíční dítě dnes uhořelo v plamenech obytného domu nedaleko města Nábulusu na okupovaném Západním břehu. Oznámily to izraelské bezpečnostní zdroje. Další čtyřleté dítě a rodiče obou malých obětí utrpěli popáleniny. Ze žhářského útoku jsou podezřelí izraelští extremisté.

Na zdech vypáleného domu v obci Kfar Duma se objevila značka, kterou při útocích extremisté používají. Těžce poškozen byl i sousední dům, který byl ale v době útoku prázdný. Podle izraelské policie jde o nejvážnější incident od loňska, kdy byl upálen palestinský chlapec odvetou za smrt tří unesených a zavražděných Izraelců.

Izraelští extremisté jsou odpovědní za útoky proti mešitám a dalším budovám na Západním břehu, k nimž došlo v několika posledních letech. Většinou šlo o odvetné akce za izraelské zásahy proti nezákonně budovaným židovským osadám.

Dnešní útok v obci Kfar Duma je považován za součást takzvané kampaně "price tag". Jejími nositeli jsou ultranacionalističtí Židé, kteří své akce považují za formu odplaty vládě, která má podle nich "platit cenu" (price tag = cenovka) za jakékoli omezování židovských osad na palestinské půdě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi