Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Palestinci v Jeruzalémě napadli židovské věřící: Modlili se u mešity

Izraelská policie v neděli zasahovala na Chrámové hoře ve východním Jeruzalémě proti Palestincům, kteří se údajně chystali napadnout židovské věřící.
Izraelská policie v neděli zasahovala na Chrámové hoře ve východním Jeruzalémě proti Palestincům, kteří se údajně chystali napadnout židovské věřící.  (Autor: Wikipedia)
Autor: ČTK - 
26. července 2015
10:50

Izraelská policie v neděli zasahovala na Chrámové hoře ve východním Jeruzalémě proti Palestincům, kteří se údajně chystali napadnout židovské věřící. Židé si právě v těchto dnech připomínají pět největších tragédií své historie a v jejich liturgii jde o nejsmutnější den roku.

Kromě jiného sežidé v rámci tradice chodí modlit ke Zdi nářků, která je jediným pozůstatkem jejich zbořeného chrámu a leží v jeruzalémském Starém městě. Někteří radikální židé se nyní údajně chtěli modlit také na Chrámové hoře, kde stával židovský chrám. Nyní jsou tam dvě významné mešity. Izrael občanům povoluje na místo chodit, ale modlit se tam nesmějí.

Skupina mladých Palestinců se v noci na dnešek zabarikádovala v mešitě Al-Aksá. Vybavila se kamením, prkny, zápalnými bombami a s nimi pak zaútočila na policejní pořádkovou jednotku. Izraelští policisté do mešity, která je po Mekce a Medíně třetím nejvýznamnějším místem islámu, vstupují jenom výjimečně.

Policisté vybavení ochrannými štíty prorazili zátaras u vrat mešity a skupinu Palestinců z ní vyhnali. Na snímcích bylo po zásahu vidět roztrhané koberce, kameny a poházené předměty, kterými Palestinci zatarasili dveře.

Naposledy byla Chrámová hora dějištěm nepokojů loni na podzim a Izrael tehdy prostor uzavřel. Palestinci útočili na židy, kteří chtěli vládu přinutit, aby jim povolila se na Chrámové hoře také modlit. Izrael uzávěrou posvátných míst tehdy vyvolal roztržku s Jordánskem, které je stále hlavním správcem těchto míst. Ammán tehdy z Izraele odvolal na tři měsíce svého velvyslance.

Chrámová hora spadá do východního Jeruzaléma, který Izrael obsadil spolu se Západním břehem Jordánu a Pásmem Gazy za války v roce 1967. Od té doby město sjednotil a prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Palestinci a mnoho zemí to považuje za protiprávní. Podle původních dohod měl být Jeruzalém i po vzniku Izraele pod mezinárodní správou.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi