„Pachatelé železnou tyčí rozbili okna v modlitebně a učebně, které jsou součástí nejstarší mešity v Česku,“ informoval portál Islamonilne.sk. „Od sedmnácti hodin incident řešíme,“ řekla Blesku policistka Petra Ledabylová.

Členové Ústředí muslimských obcí se o útoku dozvěděli v 16:30, když šli mešitu otevřít pro bohoslužby. Personál hned přivolal policisty. Podle místních duchovních jde o první útok na mešitu v historii, při kterém byl poničen interiér budovy.

Neznámí pachatelé napadli v úterý 18. srpna 2015 mešitu ve Vídeňské ulici v Brně.
Autor: Islamonline.sk

Střepy z oken se rozsypaly po perských kobercích modlitebny. Mešita byla během sedmnácti let existence napadena několikrát. Výrostci ji před lety posprejovali protimuslimskými hesly a vyrazili dveře od vchodu. Předloni v prosinci pak neznámí pachatelé pověsili na hlavní dveře vepřovou hlavu a před vchod vysypali vepřové kosti. Kriminalisté kauzu odložili, pachatele nenašli.

Neznámí pachatelé napadli v úterý 18. srpna 2015 mešitu ve Vídeňské ulici v Brně.
Autor: Islamonline.sk

V Brně žije podle dostupných informací několik set muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita. V posledních měsících se v české společnosti hlasitěji ozývají protimuslimské nálady, a to jednak v souvislosti s obavami z přívalu uprchlíků, jednak kvůli strachu z islamistického terorismu.

Fotogalerie
7 fotografií