Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ultraortodoxní žid pobodal šest lidí na gay průvodu v Jeruzalémě

Autor: ČTK - 
30. července 2015
19:34

Šest zraněných, z toho dva vážně, si vyžádal útok na každoroční pochod homosexuálů Gay Pride v Jeruzalémě. Útočníka policie na místě zadržela. Podle izraelského listu Haarec je jím ultraortodoxní žid, který si za obdobný čin spáchaný v roce 2005 odpykal deset let ve vězení. Propuštěn byl přitom teprve nedávno.

"Slyšeli jsme křičet lidi, každý se utíkal schovat a na zemi ležela zkrvavená těla," uvedl jeden z očitých svědků. Čtyřicetiletý pachatel zaútočil na pochod homosexuálů v Jeruzalémě už před deseti lety. Pobodal tehdy tři účastníky akce. Původně si za pokus o vraždu vyslechl dvanáctiletý trest, v roce 2007 mu jej ale soud zmírnil o dva roky.

Na svobodu se dostal před necelými třemi týdny. Organizátoři odhadli počet účastníků letošního ročníku pochodu na pět tisíc lidí. Navzdory útoku odmítli akci zrušit," uvedl jeden z nich.

Na bezpečnost pochodujících dnes dohlížely stovky policistů a dobrovolníků. Asi třicítce pravicových aktivistů policie umožnila protestovat proti pochodu nedaleko Velké synagogy. Útok už odsoudil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

"Musíme zajistit, aby každý muž a každá žena mohli žít bezpečně způsobem, jaký si zvolí," uvedl. Odpoledne police zadržela pravicového extremistu Barucha Marzela, odmítla ale, že by to souviselo s konáním pochodu. Marzel je nicméně v Izraeli známým kritikem sexuálních menšin a proti pochodu v minulosti zorganizoval několik protestů.

Homosexualitu v minulosti označil za "dobrovolnou nemoc", která zruinuje celý západní svět. Homosexualita, která je v judaistických náboženských textech označována za "ohavnost", není v Izraeli trestána od roku 1988. Pochod Gay Pride v Tel Avivu letos v červnu přilákal 180 000 účastníků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ganisu ( 31. července 2015 01:05 )

"Ultraortodoxní žid". Jejich víra to obecně zapovídá. Žid je žid. Co bude ten příští žid "Megaultraortodoxní"?

datelobecny ( 31. července 2015 00:33 )

Ti veřejní vystavovači homosexuality dělají většině homosexuálů ostudu, a jen nasírají veřejnost proti nim. Doma ať si to dělají jak chtějí, ale aby malé děti koukaly na to, jak mají pánové růžové kraťásky a strkají si jazyk až do krku, tak to jako fuj. Jinak ta fotogalerie, to je teda pecka-židovskej terorista zachycen v akci.

prvosienka ( 31. července 2015 00:04 )

a dobre urobil...doma v kˇutiku by si to mali urobiť medzi sebou..a nie neustále sa pretrčať po námestiach...

janka69 ( 30. července 2015 22:21 )

nech všetky buzny a hnusné lesby vysťahujú na opustený ostrov , okolo aspom milión žralokov a kosatiek + cigáni a transky a nech si tam žijú a nikoho neobťažujú svojou svojou prítomnosťou a ešte k tomu 100L benzínu.....

Zobrazit celou diskusi