Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Putinův bankéř“ utekl z Británie. Uprostřed soudního procesu

Autor: mb - 
11. července 2015
07:45

Býval označován za „Putinova bankéře“. Ale před čtyřmi lety Sergej Pugačov (52) kvůli obvinění z trestného činu opustil Rusko a útočiště nalezl v Londýně. Nyní ale zmizel i z Británie, a to přímo uprostřed soudní kauzy. Jejím středobodem je zpronevěra v přepočtu zhruba 25 miliard korun.

Pugačov se měl zpronevěry dopustit právě v Rusku v roce 2011. Tamní úřady ho tenkrát obvinily, že vytuneloval banku Měžprombank poté, co ji stát po světové finanční krizi v roce 2008 zachránil před bankrotem. A právě tehdy dle ruského úřadu Agentury pro pojištění vkladů záhadně zbohatl o astronomických 25 miliard!

Život v luxusu s příbuznou Lva Tolstého

Jako azyl si vybral oblíbené místo ruských miliardářů – Londýn, kde si ihned pořídil několik nemovitostí v luxusních čtvrtích Chelsea a Battersea. V poklidu si pak užíval života se svou britskou manželkou Alexandrou Tolstoy, která je potomkem ruského spisovatele Lva Tolstého.

Jenže pak přišel nečekaný úder. Na žádost Rusů mu úřady zmrazily majetek po celém světě. Britský soud mu potom určil „kapesné“ 10 tisíc liber týdně (376 tisíc korun), které mu byly vypláceny z jeho účtu. Pugačov ale spokojený nebyl: „Jsem vlastně chudý muž. Nemám peníze na to, abych se postaral o svou rodinu a udržoval své nemovitosti.“

Bál se o život?

Bankéř nedávno prohlásil, že našel pod svým autem bombu a bojí se o život. Ruské úřady však tvrdily, že jde jen o zdržovací taktiku, jak se vyhnout soudu. Teď Pugačov prostě zmizel. Jelikož je i francouzským občanem a v zemi má rodinu, policie předpokládá, že uprchl právě tam. Po uprchlém bankéři už pátrá dokonce Interpol.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 11. července 2015 11:25 )

Peníze tak asi nedostanou, to by byli hloupí

marais ( 11. července 2015 11:16 )

A kde bere prachy třeba Abrahamovič ?

jana999 ( 11. července 2015 09:17 )

a dělají dobře

mrdlafka ( 11. července 2015 09:07 )

to si piš, že už je tuhej jako nikdo druhej, rusáci se s tím ne se rou

jana999 ( 11. července 2015 08:36 )

tak doufám, že toho hajzla zlodějského rusové dostali, kdo uteče před spravedlností je u mě vinen

Zobrazit celou diskusi