Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pamela prosí Putina: Zachraň velryby, vždyť nás spojuje láska ke zvířatům

Autor: mb - 
8. července 2015
15:35

Hollywoodská herečka Pamela Anderson (48) napsala otevřený dopis ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi (62). Hvězda ze seriálu Pobřežní hlídka státníka prosí, aby překazil transport velrybího masa. Zachrání tím prý plejtváky!

„Prezidente Putine, můžete překazit tento nelegální převoz! Zakažte lodi, která převáží maso ohroženého plejtváka modrého, aby plula do Japonska podél ruského pobřeží,“ prosí Pamela Anderson, která se dlouhodobě angažuje na poli ochrany zvířat.

Severní cesta a ohrožený druh

Loď převážející 1700 tun velrybího masa je v současnosti ukotvena v norském přístavu a na cestu do Japonska chce využít Severní mořský průjezd, který z větší části kontroluje Rusko. Jedná se o nejsnazší cestu, jak maso nejefektivněji dopravit z Evropy do Japonska, kde je oblíbenou pochoutkou.

Plejtvák modrý patří mezi největší kytovce a je ohroženým druhem. Přestože Mezinárodní velrybářská komise už v roce 1986 zakázala lov této velryby, Island a Japonsko zákaz ignorují. Ačkoliv Pamela v dopise zdůraznila, že se jedná o „osobní prosbu“ a Pamelu a Putina údajně „spojuje vzájemná láska ke zvířatům“, ruský prezident na dopis herečky zatím neodpověděl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi