Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řecké referendum může skončit odchodem z eurozóny! Sobotka ho označil za alibismus a nesmysl

Autor: ČTK - 
28. června 2015
13:48

Řecké referendum o novém záchranném plánu navrhovaném věřiteli bude neplatné poté, co v úterý vyprší současný program. Prohlásila to šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Francouzský premiér Manuel Valls prohlásil, že uspořádání referenda je rozhodnutím řecké vlády a nelze ho kritizovat. Existuje však prý reálná hrozba vystoupení Řecka z eurozóny v případě, že jeho občané v referendu návrhy věřitelů odmítnou.

Euroskupina v sobotu rozhodla o ukončení současného záchranného programu pro Řecko k původnímu termínu 30. červnu, a odmítla tak jeho prodloužení do konání referenda o nových návrzích věřitelů, tady alespoň do 5. července. Tím však Řecku hrozí platební neschopnost a zároveň nedodržení splátky dosavadních úvěrů a podle některých představitelů evropských států a věřitelských institucí už konání referenda pozbývá smyslu, protože už není o čem jednat. Řecká vláda navíc občanům doporučuje, aby návrhy zamítli.

Lagardeová zpravodajské stanici BBC řekla, že MMF je stále připraven na rozhovory s Řeckem, ale plánované referendum podle ní bude neplatné vzhledem k tomu, že v úterý vyprší platnost dosavadního záchranného programu. Šéfka MMF zdůraznila, že Řekové mají hlasovat o návrzích, které už nejsou na stole. Ve hře je podle některých i vystoupení Řecka z eurozóny.

Lagardeová však také prohlásila, že pokud se Řecko jasně vyjádří ve prospěch setrvání v eurozóně a obnovení ekonomiky, věřitelé by ještě byli ochotní to s Řeckem zkusit. Podle Lagardeové má řecká vláda stále čas na rozmyšlenou a přijetí návrhů eurozóny.

Podle francouzského premiéra Vallse existuje "reálné riziko vystoupení" Řecka z eurozóny v případě odmítnutí návrhů věřitelů v referendu. Valls dnes zároveň řeckou vládu vyzval k návratu k jednacímu stolu.

Jednání nejsou u konce, zdůraznil socialistický šéf francouzské vlády v rozhovoru s francouzskými médii. Rozhodnutí řeckého premiéra Alexise Tsiprase vyhlásit referendum je podle Vallse "volba řecké vlády a tu nelze kritizovat".

Rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling upozornil, že z eurozóny nelze vystoupit. Řecko by muselo nejdřív požádat ostatní země o vystoupení z EU a ty by s tím musely souhlasit. Teprve poté by Řecko pravděpodobně mohlo opustit i eurozónu, prohlásil Schelling v rozhovoru s deníkem Die Presse.

Premiér Sobotka označil řecké referendum za alibistické

Referendum, ve kterém budou Řekové rozhodovat o návrzích věřitelů na řešení krize, označil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za nesmyslné a alibistické. Řekové podle něj nebudou vlastně vědět, o čem mají rozhodovat. Smysl by podle něj mělo, kdyby se všelidové rozhodování uskutečnilo dříve a o konkrétní dohodnuté smlouvě. Grexit, tedy vystoupení Řecka z eurozóny, se podle něj začíná stávat realitou.

"Nepřekvapilo to jenom nás, jako Česká republika jsme angažováni jenom okrajově, ale myslím, že to překvapilo úplně všechny," řekl Sobotka v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle předsedy vlády se dříve v projevech řeckého premiéra Alexise Tsiprase slovo referendum neobjevilo. Tsipras podle něj udělal vypsáním referenda chybu. "Referendum mělo svůj smysl, dokud na něj byl čas, pokud by se hlasovalo o konkrétní smlouvě s řeckou vládou," dodal Sobotka. Tsiprasův plán, aby řečtí občané rozhodovali o návrzích mezinárodních věřitelů, je podle něj alibistický. Podle něj premiér Tsipras vzal "černého Petra" a "vrazil" ho řeckým občanům.

japos22 ( 28. června 2015 21:18 )

Evropa má problém s referendem Tady je vidět, jak si představují demokracii, prý za týden je po termínu - problémy s Řeckem se táhnou roky a najednou vadí pár dní - :- nesmysl - problém zůstane tak jak tak - zakrývat a žehlit problémy je totiž naprd - vždy zůstanou

sandokan500 ( 28. června 2015 17:36 )

Hlavne,ze Sobotka a spol plati ty k.u.r.v.e.olbraitovy univerzitu ve Skotsku 2015-2019.pres milion korun.Na to penizejsou,ale pro nemocne ceske deti se museji zbirat vicka.To same je,ze prijmeme ty zkurveny negry a budeme je zivit.A ony nas na oplatku budou vrazdit.

jana999 ( 28. června 2015 17:32 )

sobotka má hovno u ***e, abychom referendum nechtěli taky blbeček

jana999 ( 28. června 2015 17:15 )

sobotka by zasloužil přes tu svoji nevymáchanou hubu, my tam máme takový přiždisráče, vím že je to vina germánů a katolické církve, kteří nám ruku v ruce likvidovali inteligenci a nebojácné lidi a kdo nesdrhl jinam jako Komenský učitel národů skončil na hranici a tak se nám tu vlastně rozmnožovali jen přiždisráči se sklony k intrikám a podlézavosti, je mi ze sobotky na blití, zrovna jak z toho hnusnýho kalouska a dementa knížecího

zlymikes ( 28. června 2015 16:35 )

Ještě,že máme tak moudrého předsedu vlády. Hned je tu, hned tam, ten doma asi ani nesouloží. Ale ty ušáky v Jincích nám zatajil. Budeme se ho muset zeptat.

Zobrazit celou diskusi