Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Běh o život: Turista natočil video z pláže v Sousse

Autor: rc - 
27. června 2015
16:27

Ozvěny střel, křik, lidé utíkající z pláže, chaos. Tak vypadalo páteční odpoledne v tuniském letovisku Sousse. Vyděšení lidé utíkali o život z pláže, kde student Seifeddine Rezgui zavraždil 39 nevinných lidí.

Opalovali se na lehátkách. Koupali se v moři a užívali si slunečného dne. To ještě „dovolenkáři“ netušili, co se odehraje za malou chvíli. Nejdříve vypadal jako další turista. S ostatními si povídal, smál se s nimi. „Byl to mladý kluk, měl šortky jako každý jiný turista,“ řekl zaměstnanec jednoho z hotelů místní stanici.

Jenže pak tento mírumilovně vypadající chlapec vytáhl zpod slunečníku samopal a rozpoutal krvavou sklizeň. Začal běh o život. Ozvala se první střela a všichni strnuli.

Seifeddine šel lehátko od lehátka a vraždil nevinné turisty. Nastal chaos. Šokovaní lidé začali utíkat k hotelu nebo podél pláže, aby se dostali pryč od šíleného vraha.

Jeden z turistů natočil na mobil video, ve kterém běží za záchranou života. Kameraman nejdříve jen tak postává na pláži a točí zděšené turisty, utíkající pryč. Jenže pak se střelba přibližuje. Všichni křičí, a tak utíká pryč do ulic letoviska Sousse.

Střelba je blíž a blíž. Všichni se schovávají v uličkách letoviska. On se schová za kontejner a vyčkává, zda se útočník nepřiblíží.

Pak je ticho. Odvážlivci se vrací na pláž prosáklou krví. Lehátka jsou plná krve a na zemi leží mrtví lidé. Přeživší se ještě schovávají v uličkách nebo v přilehlých hotelech. 

Terorista policii utíkal dvacet minut, pak se ho mužům zákona podařilo zastřelit.

Krvavý pátek, tak se zapsal do historie 26. červen, kdy třiadvacetiletý student univerzity přijel lodí s úsměvem na tváři na pláž a zabil 39 turistů.

Seifeddine podle nových informací patřil k Islámskému státu. Ten se totiž na své sociální síti pochlubil fotografií, pod níž bylo napsáno Abu Yahya Qayrawani, což by mohlo být džihádistické jméno.

Většina obětí byli Britové, Belgičané a Němci. Evropské cestovní kanceláře vypravují do Tuniska desítky letadel, aby převezli klienty zpět do vlasti. Češi o návrat domů zatím zájem neprojevují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi