Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

K zodpovědnosti za útok v Tunisku se přihlásil Islámský stát

Autor: ČTK - 
27. června 2015
02:56

K zodpovědnosti za páteční teroristický útok v tuniském letovisku Súsa se v prohlášení na twitterovém účtu přihlásila organizace Islámský stát. Tuniské ministerstvo zdravotnictví podle serveru BBC uvedlo, že počet obětí útoku stoupl na minimálně 39 osob, dalších 36 lidí utrpělo zranění.

Mezi oběťmi jsou podle dřívějších údajů Tunisané, Britové, Němci a Belgičané. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi mrtvými byli čeští občané, situaci ale prověřuje.

Útočníka se policii podařilo zabít na místě útoku. Jde prý o tuniského studenta pocházejícího z města Kajruván, o kterém dosud policie neměla žádné záznamy.

Podle svědků vypadal atentátník jako turista, zbraň schovával pod slunečníkem, poté začal z kalašnikovu střílet na turisty. Z pláže prošel kolem bazénu do hotelu Riu Imperial Marhaba a neustále pálil na všechny kolem.

 
10:53
27. 6. 2015

Tunisko nyní bude muset podle premiéra Sída přijmout "bolestivá, ale nutná" bezpečnostní opatření. Prvním z nich podle něj bude povolání záložníků do aktivní služby, kteří budou hlídkovat po celé zemi. "Žádná země není v bezpečí před terorismem. Potřebujeme globální strategii pro všechny demokratické země," dodal.

 
27. 6. 2015

Řada turistů z postižené oblasti opustila podle Tunisko už v noci na dnešek. Několik cestovních kanceláří zajistilo pro zájemce o dřívější odlet speciální lety.

 
10:14
27. 6. 2015

Británie v souvislosti s útoky v Tunisku, Francii a Kuvajtu posílila bezpečnostní opatření, především na velkých veřejných akcích. Britské policii se podle listu The Guardian dokonce prý podařilo zmařit chystaný útok na dnešní přehlídku u příležitosti Dne ozbrojených sil!

 
10:03
27. 6. 2015

Britská ambasáda podle BBC už na místo tragédie vyslala krizový tým. "Všichni britští občané v těchto hotelech nebo jejich blízkosti by měli zůstat uvnitř a kontaktovat svého delegáta a ministerstvo zahraničí," uvedlo ministerstvo.

 
09:49
27. 6. 2015

Většina obětí jsou Britové, uvedl tuniský premiér Habíb Síd. Mezi mrtvými turisty jsou prý i Němci, Belgičané a Francouzi. Počty obětí jednotlivých národností předseda vlády ale neupřesnil.

 
09:45
27. 6. 2015

Tuniské ministerstvo zdravotnictví podle serveru BBC uvedlo, že počet obětí útoku stoupl na minimálně 39 osob, dalších 36 lidí utrpělo zranění.

 
09:30
27. 6. 2015

K zodpovědnosti za teroristický útok se v prohlášení na twitterovém účtu přihlásila organizace Islámský stát (IS).

Kompletní online