Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řecký premiér vyhrožuje: Půjdeme ke dnu, ale Evropa s námi!

Autor: mb - 
19. června 2015
21:51

Krize okolo řeckého dluhu se prohlubuje! Řekové oznámili, že splátku dluhu do konce měsíce nezaplatí a pokud opustí eurozónu, bude to znamenat konec eura pro všechny státy! A řecký premiér Alexis Tsipras již vyhrožuje.

Řecko dluží MMF (Mezinárodní měnový fond) těžko uvěřitelných 320 miliard euro, čili v přepočtu astronomických 8,7 bilionů korun! Do konce měsíce má zaplatit splátku 43,6 miliardy korun, ale suše oznámili, že nezaplatí.

Zaplaťte!

Pokud Řekové do 30. června nezaplatí, nedostanou od věřitelů přislíbené miliardy eur a zemi dokonce hrozí bankrot a návrat k drachmě (bývalá měna Řecka, pozn. red.). Vážnost krize podtrhují i důrazná slova šéfky MMF Christine Lagarde (59): „Neumožníme jim oddálení splátek až o dva měsíce jako předtím.“ A s kritikou Řeků se k ní přidal i nizozemský politik Jeroen Dijsselbloem (49), který předsedá pravidelnému zasedání ministrů financí eurozóny: „Z řecké strany jsme viděli příliš málo návrhů, které by bylo možné označit za seriózní.“

Nezaplatíme!

Řekové nechtějí zaplatit a argumentují tím, že finanční pomoc je podmíněna návrhy na drakonické reformy, které budou mít zničující dopad na již tak zbídačené obyvatelstvo. Argumentují tím, že roky aplikují reformy navrhované mezinárodními institucemi, ale výsledkem je jen obrovská nezaměstnanost, zvýšení kriminality a nárůst sebevražd lidí, které zdrtila ekonomická krize.

»Potopí« euro?

Pokud nedojde k dohodě mezi řeckou vládou a věřiteli, hrozí odchod Řecka z eurozóny, a premiér Alexis Tsipras (40) varoval, že ke dnu půjde celá Evropa! „Odchod Řecka z eurozóny není řešením ani pro nás, ani pro EU. Jednalo by se o nezvratný krok. Byl by to začátek konce eurozóny.“ V podobném duchu se vyjádřil i řecký vyjednávač Euklid Tsakalotos: „Pokud Řecko odejde, může to zlomit euro.“ Takové úvahy EU doslova děsí, evropský komisař Pierre Moscovici (57) dokonce neváhal mluvit o »katastrofickém scénáři«. Pokud Řekové přeci jen ustoupí a budou řádně platit dle splátkového kalendáře, dluhu se zbaví v roce 2057!

 

Ruská pomoc

Řekové mají ještě jeden »trumf« v rukávě při vyjednávání s EU a MMF – ruského prezidenta Vladimira Putina (62), kterého někteří západní politici obviňují z toho, že chce oslabit jednotu EU. Z Ruska ovšem zatím přicházejí rozporuplné signály. „Rusko nemá zdroje v rozpočtu na to, aby finančně pomohlo Řecku,“ zchladil Řeky náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak (61). Ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič (43) však mluvil úplně jinak! „Pokud nás Řekové požádají o finanční pomoc, budeme se otázkou zabývat. Naším zájmem je stabilní Evropa, stabilní Řecko,“ prohlásil Dvorkovič. A zřejmě aby Řekové na evropské lídry, kteří se mají kvůli krizi setkat v pondělí, zatlačili, podepsali s Ruskem dohodu o stavbě potrubí tzv. Turkish Streamu, kterým Rusko bude transportovat do Evropy plyn místo zrušeného South Streamu. Turkish stream se vyhne Ukrajině, projekt má být dokončen v roce 2019 a stát má skoro 63 miliard korun, což ovšem kompletně zaplatí ruská strana.

 

nojasne ( 20. června 2015 04:42 )

Ale, bolševikům tečou nervy.

datelobecny ( 20. června 2015 00:41 )

Evropa už dávno jde ke dnu, a to díky sviním v Bruselu. To co předvádí EU s těma imigrantama je už vrchost sprostoty a drzosti. Čím dřív se to rozpadne, tím líp pro všechny původní evropany.

gabreta ( 19. června 2015 23:50 )

Celou dobu tvrdím, že Rus s Číňanem Řekům pomůžou a Euro je v jeteli! A že to udělají, na to bych vzal jed. EU se sama dostala do pasti, když začala rejpat do Ruska a nasadila sankce. Ekonomika EU šla dolu, protže nenasytnej Ruskej trh skončil a do Ameriky vyveze prd, aby jí to postavilo na nohy. Paradox je, že chudý Řecko najednou drží v šachu nenažranej a krátkozrakej Brusel!!

majojo ( 19. června 2015 23:49 )

No jasně, Řeové bývali kolébkou evropské kultury, tak teď mají právo ji zrušit. My jsme vás v podstatě založili, tak teď nás živte. Jo, bývali Řekové státní jonáci....

makmark ( 19. června 2015 23:15 )

No však podpisem Turkish stream Řekové nic neutrácejí (naopak dostanou peníze zadarmo za transit) a to může být EU u zadku či dokonce to uvítat. jenomže ty navedené politické loutky řídí Amerika a ne naši kašpárci, kteří dostávají půl mega za každý měsíc oslího hýkání iJá

Zobrazit celou diskusi