Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvrat ve vyšetřování smrti Moniky a Klárky: Zabil je Petr Kramný elektřinou?!

Petr Kramný sedí ve vazbě. Jak zemřely Monika a Klárka?
Petr Kramný sedí ve vazbě. Jak zemřely Monika a Klárka?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao - 
10. března 2014
12:09

Jak zemřely Monika a Klárka, když nebyly otráveny? Petr Kramný je zabil pomocí elektrického proudu, tvrdí jedna z vyšetřovacích verzí, která se zdá velmi pravděpodobná a nepřímo ji potvrdil i právník obviněného Petra K.!

Po návratu českého vyšetřovacího týmu z Egypta padla dosud nejčastěji skloňovaná možnost smrti Moniky a Klárky - otrava. "Nebyla to intoxikace, jak je prezentováno. Pokud půjdeme do minulosti, policie o tom nikdy nemluvila," řekl v sobotu FTV Prima šéf Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek. Jak ale Češky zemřely, kriminalista komentovat nechtěl.

Zabil je elektřinou?!

Petr Kramný přitom pracoval jako dělník v nošovické automobilce. Spekulovalo se, že právě jed z jeho práce mohl Moniku a její dceru zabít. Jenže kdy ne jed, co tedy? Možná elektřina! V tom případě by však muselo jít o rafinovaný a předem promyšlený způsob vraždy. Předestřela to i FTV Prima, která v neděli uvedla, že měl Kramný podle dvou zdrojů skutečně předem nachystaný plán a do Egypta jel vraždit.

Podle zdrojů serveru idnes.cz zabil Moniku a Klárku proudem, navedeným do koupelny hotelového pokoje! "Ano, je to jedna z možných verzí. Myslím, že se vyšetřovatelé k této verzi přiklánějí," potvrdil serveru právník Jaromír Richter, který Kramného zastupuje.

Podívejte se na videa o Petru Kramném:

Video Matka Petra K.: Stín pochybnosti o nevinně! - David Vaníček, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Video Petr K. se ve vazbě zhroutil! Víme, kvůli čemu! - Etienne Blaha, redakce
Video se připravuje ...

Verzi, že Monika a Klárka byly usmrceny právě elektřinou, policie nepotvrdila. Konkrétní informace k vyšetřování nepodává. Na potvrzení této verze se tak stále čeká.

Jak působí elektřina na lidský organismus?

Co přitom nastává při silném zásahu elektrickým proudem? "Dochází ke smrti zástavou srdce nebo chvěním (fibrilací) srdečních Kkmor. Pokud je tento proces delší, dochází k dušení a otoku plic," řekl Blesku pražský lékař, který si nepřál být jmenován.

Zasažení elektřinou popisují lékařské příručky. "Základním předpokladem škodlivého působení na organismus je, že elektrický proud musí projít tělem při dvoupólovém styku s vodičem elektřiny," píše se přitom v lékařských skriptech MU v Brně, sepsaných profesorem Miroslavem Hirtem a kolektivem. "Při pitvě nalézáme při bodovém kontaktu tzv. proudové známky, které se podobají mozolu s centrální trhlinkou event. s příškvarkem. Tyto známky mohou tvoři i otisk prodouvodiče," stojí v publikaci.

Jak se to nepozná?

Monika s Klárkou však patrně proudové známky neměly. A nebo si jich nikdo na první pohled nevšiml. I na tuto variantu ale odborná literatura pamatuje: "Při plošném styku nedochází k vytvoření žádných místních změn ani proudových známek, ani známek popálení," uvádí Hirtova skripta. "Někdy jsou proudové známky velmi malé a snadno se přehlédnou, zvláště na ohnutých prstech ruky při postmortální ztuhlosti. Bez rozrušení ztuhlosti a podrobné prohlídky prstů nemusí být zjištěny. Proudové známky se mohou jevit i jako ploché bradavice nebo zahnědlé zaschlé oděrky a trhliny kůže," píše se pak na portálu wikiskripta.eu.

Záhada rozleptaného žaludku

Monika ale měla podle doktora z egyptské státní nemocnice, která zajišťovala ohledání těl, také rozleptaný žaludek. Mohlo jít o egyptskou mystifikaci, nicméně i pro to existuje vysvětlení. "Rozleptání je způsobeno alkáliemi (zásaditými látkami jako je např. louh sodný – používá se běžně k čistění odpadů) nebo kyselinou (jako např. kys. sírová např. v autobateriích). Ovšem setření struktury tkáně až její rozložení může být způsobeno i posmrtnými rozkladnými procesy, které uspíší vyšší teplota," upozorňuje docent Alexander Pilin z Ústavu soudního lékařství a toxikologie VFN v Praze.

Egyptský doktor: Klárku jsme našli strnulou

Zajímavá je však v tomto směru i výpověď dalšího z egyptských doktorů - Hešam Hamed, šéf soukromé kliniky Thebs Hospital, která v Egyptě přijala Petra Kramného, upozornil ma podivnou pozici malé Klárky, když ji našli. "Dítě bylo takto, to přece není spací pozice," natahoval doktor pokrčené ruce v reportáži FTV Prima a dodával: "Matka spala s maskou přes oči," dodal. "Mocným podrážděním svalů dochází někdy ke křečím, někdy ke křečovitému sevření ruky," stojí dále v příručce Soudního lékařství. Mohl za Klárčinu pozici právě elektrický proud?

Egyptský doktor ukazuje, v jaké pozici našli českou holčičku Egyptský doktor ukazuje, v jaké pozici našli českou holčičku | Reprofoto FTV Prima

danuska555 ( 12. března 2014 19:36 )

kecaji, el. proud to nebyl ! Byly otraveny .!

tarka ( 11. března 2014 12:55 )

oficiální vyjádření PČR bylo, že vědí příčinu jejich smrti a výsledky jejich vyšetřování jsou totožné s vyšetřováním Egypťanů. Všechno ostatní jsou konstrukce bulváru Blesk, AHA a TV NOVA, kterým jde pouze o co největší čtenost a následný co největší finanční zisk. Nebo myslíš, že se ti bude policie průběžně svěřovat, co všechno už zjistili? Takže netvrď tady nesmysly.

dkrz ( 10. března 2014 17:56 )

věřím, že televize je televize...ale nechápu, že je tolik možných verzí úmrtí...ve skutečnosti mě ani tento případ nezajímá,mám dost svých problémů..Jen mi příjde směšné,jak bulvár a Nova z toho má stále nějaké nové senzace.Dokud se toho budou stále vkládat emoce, budou nám media motat hlavu a pěkně vydělávat

pekna.potvora ( 10. března 2014 16:52 )

brácho je vyšetrovateľ na kriminálke a vravel, že keď vidí hlavne tie americké kriminálky, tak sa musí smiať, lebo to s realitou nemá nič spoločné

laura35 ( 10. března 2014 15:30 )

Nezabil

Zobrazit celou diskusi