Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žanetka udělala první krůčky v 7 letech! Dvě mozkové komory se spojily v jednu

Autor: Kristýna Beránková - 
5. září 2017
11:07

Zdravý člověk má čtyři mozkové komory. U Žanetky Hruškové (7) se ale třetí a čtvrtá spojily v jednu. I díky čtenářům Blesku mohla podstoupit speciální terapii.

 Žanetka z Opočnice na Nymbursku je bystrá holčička uvězněná ve špatně pohyblivém těle. Důsledkem vývojové vady mozku, při níž se dívce nevyvinula přepážka mezi třetí a čtvrtou mozkovou komorou, je i extrémní slabost pravé poloviny těla.

V pěti letech ještě Žanetka nedokázala bez opory sedět a o chůzi nemohla být řeč. Pravou ruku měla stále sevřenou v pěst. Díky intenzivní terapii v tzv. »kosmickém oblečku« v lázních v Klimkovicích ale dělá velké pokroky. „Už sedí. Udrží se dokonce ve stoji, když má oporu. Udělala s pomocí i pár krůčků o berlích. Pravá ručička ještě stále nemá tu potřebnou sílu, už se ale rozpohybovala,“ popisuje maminka Pavla Šípková (27).

Pro Žanetku je situace těžká i proto, že mentálně odpovídá svému věku a dobře si uvědomuje své omezení. „Moc by chtěla chodit jako ostatní děti, je to její největší sen,“ říká Pavla.

Žanetka má nárok na lázně, kde s ní ale cvičí jen třikrát týdně půl hodiny. Zdaleka největší část peněz, které zdravotní pojišťovna uhradí, totiž spolkne ubytování a stravování. „Šla jsem do pojišťovny a řekla jsem, že si najdeme ubytování v Klimkovicích samy a budeme si i samy vařit. Ať nám za ty peníze zaplatí terapii »v oblečku«. Ale řekli mi, že to není možné,“ vrtí Pavlína hlavou. Dodává, že medicína se rozvíjí, ale o rehabilitaci postižených dětí mají pojišťovny stále představy z doby před třiceti lety. „Raději zaplatí drahé ubytování a jídlo než cvičení, které skutečně funguje,“ nechápe maminka.

VIDEO: Leničku (10) zasypávají pohledy. Pomáhají v boji s rakovinou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi