Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Statečné Kačce (14) vzala leukémie koleno: Příští rok pojedu na kole a budu pomáhat dětem!

Autor: Jiří Nováček - 
7. června 2017
18:28

Před třemi lety se Říhovým z Velin na Pardubicku během mžiku obrátil život naruby. Jejich Káťa onemocněla akutní lymfoblastickou leukémií. Neposedná čiperka, kytaristka a zapálená členka místních mladých hasičů, skončila ze dne na den na nemocničním lůžku. První den, ještě z postele, poslala do světa fotku se vztyčeným palcem: „Mami, tati, brášci, já se nedám!“

Lymfoblastická leukémie je náročný, tvrdý a záludný soupeř. Káťa musela od první chvíle začít držet speciální nízkobakteriální dietu. „Vaří se jen z potravin nejvyšší kvality, balených v ochranné atmosféře. Nesměla žádnou čerstvou zeleninu a ovoce, jen zavařená anebo tepelně upravená jídla,“ vyprávěla maminka Jaromíra.

Zpočátku se školačka léčila ve špitálech. Pražský Motol vystřídala po dvou měsících ambulantní královéhradecká hemato-onkologie. Lékaři se totiž snažili dívence umožnit co nejčastější pobyt doma. „Dlouhá hospitalizace nepůsobí dobře na dětskou psychiku, která je při onkologickém onemocnění velice důležitá,“ vysvětlila maminka Jaromíra.

Dívenka nemohla bolestí jíst ani mluvit

I tak musela Káťa užívat silná antidepresiva, protože některé okamžiky léčby byly velmi bolestivé a psychicky náročné. Hodně často jí bývalo špatně, zvracela, po těle se jí objevovaly různé boláky. Ztrácela cit a sílu v rukách i nohách, neušla delší vzdálenost. Od častých odběrů kostní dřeně a od lumbálních punkcí mělo děvčátko bolavý hrudník i záda. „Musela být na umělé výživě, protože pro bolest ze zhnisané pusy nedokázala ani mluvit,“ popsala neskutečná dcerčina muka maminka. To ale zdaleka nebylo vše. Dívence se vzhledem k velmi náročné léčbě rozjela i cukrovka a musela si píchat inzulín.

Po ukončení aktivní léčby čekaly Káťu téměř dva roky »udržovačky«, vesměs na cytostatických tabletách. Nemoc je totiž záludná, bohužel, se také ráda vrací. Během udržovací léčby proto přišly další komplikace. Kátino tělíčko už bylo tak zdecimované, že často podléhala různým infekcím. Lékaři museli vysazovat chemoterapii, aby se školačka z potíží vůbec vylízala. Katka i celá rodina za pomoci sousedů, přátel i celých Velin, bojovala.

Kátě se rozsypalo koleno. I tak vstala z vozíku

Posledním nečekaným překvapením pro dívku i její rodinu byla osteoporóza a nekrotické kotníky, oslabená holenní kost a totální rozpad levého kolene. „Následkem mega dávek kortikoidů se mi rozsypaly kosti a musela jsem na operaci kolene,“ vypráví jakoby nic statečná Káťa. „Ještě mne čeká operace kotníku a dostanu i kompletně nové umělé druhé koleno,“ dodává vyrovnaně.

I když vzhledem k operacím ještě loni jezdila na invalidním vozíku nebo pajdala o francouzských holích, dnes už zase chodí. „Trénuju. Cvičím a hlavně jezdím na kole,“ svěřila se Blesku Káťa. A sama také – po svých, bez berlí a invalidního vozíku, přišla k dřevěnému kostelíku ve Velinách pozdravit peloton cyklistů.

Její přátelé totiž v červnu jezdí napříč celým Českem, aby vybrali peníze na pomoc dětem postiženým rakovinou. Nadace Na kole dětem se také spolu s obcí zhruba čtvrt milionem korun podílí na rekondiční léčbě Katky. „To není možné, vloni jsi byla na vozíčku, dnes už zase skáčeš jako dřív,“ žasl šéf nadace Josef Zimovčák, když dívenku uviděl. „Víte, příští rok pojedu aspoň kousek s vámi,“ slíbila Káťa cyklistům.

Nikdy se nevzdávejte a doufejte v zítřek!

Káťa je opravdu neuvěřitelná. I když ještě nedávno nemohla chodit do školy a v kritické sedmé třídě se v bolestech učila doma, na vysvědčení měla jen dvě dvojky! Lidem, nemocným rakovinou, Katka přesvědčivě vzkazuje: „Nikdy neztrácejte naději, a doufejte v lepší zítřky!“ Ona sama ví, že její nejbližší »zítřky« jsou spojené se střední školou. Vybrala si obchodní akademii. „Přijímačky mám za rok,“ těší se.

Co je lymfoblastická leukémie?

Jedná se o skupinu akutních leukemií, u kterých je v krvi nebo v kostní dřeni abnormálně zmnožen jeden typ nezralých bílých krvinek, tzv. lymfomblasty. Jde o jeden z nejčastějších typů rakoviny u dětí. Projevuje se výrazným úbytkem váhy, únavou, ospalostí. Dnes je při úspěšné léčbě u dětí takřka 95 % šance na uzdravení.

Jak můžete pomoci vy?

Účelem veřejné sbírky Na kole dětem - Nadace Josefa Zimovčáka, je získání finančních prostředků na rekondiční pobyty dětí po náročné onkologické léčbě. Číslo transparentního účtu je: 107-484410267/0100; Přímo pro Katku je VS 17122014.

VIDEO: Charitativní jízda tour Na kole dětem projíždí republikou a chce vybrat penze pro děti, které onemocněly rakovinou.

Zobrazit celou diskusi