Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rodina paterčat dostala 616 tisíc, tohle ji ale nepotěší: Zrádné detaily darovací smlouvy!

15. března 2017
12:08

Dar nedar! Rodině paterčat se sice podařilo konečně získat 616 tisíc z první veřejné sbírky, která byla na děti vypsána, magistrát ale peníze převedl na základě darovací smlouvy, což s sebou nese samé potíže. Rodiče kvůli tomu mohou přijít o sociální dávky a navíc mají kvůli znění dokumentu hodně svázané ruce v tom, na co peníze použít.

Zhruba 616 tisíc korun ze sbírky, kterou původně spravoval Klub dvojčat a vícerčat, vyplatila Praha matce paterčat Alexandře Kiňové minulý týden. Rodina se o tyto peníze s Klubem neúspěšně soudila. Po skončení sbírky pak peníze připadly městu, které je matce předalo formou darovací smlouvy.

Podle advokátky Kláry Samkové to rodinu poškodí. "Jelikož rodina má peníze převzít na základě darovací smlouvy, fakticky přijde o sociální dávky. Její situace tak bude horší, než kdyby žádná sbírka nebyla. Je to důsledek převedení peněz na magistrát," řekla Mladé frontě. Kdyby přitom paterčata peníze dostala od jakéhokoli fondu nebo nadace, komplikace by nehrozily.

Velmi problematické jsou přitom pro rodinu i samotné detaily darovací smlouvy, které omezují možnosti využití peněz. "Oni je smějí použít pouze pro potřeby těch dětí, které jsou přesně vyjmenované v té smlouvě," vysvětlila pro Rozhlas Samková. Rodina tak z daru nemůže financovat třeba bydlení nebo potřeby celé rodiny.

Z nové sbírky, která probíhá hladce pod patronací Rodinného centra Milovice, ale rodina financuje i řadu aktivit staršího bratra paterčat Tonyho. Ten je totiž již ve školním věku a jeho výchova je tak finančně náročnější.

Paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Daniel přišla na svět 2. června 2013 v podolské nemocnici v Praze. Šance na vznik pětičetného těhotenství spontánní cestou je jedna ku 48 milionům. Na celém světě žije zhruba 800 paterčat, spontánně z nich bylo počato zhruba 130.

Video  Paterčata na srazu vícerčat  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nejnovější informace o paterčatech najdete ZDE››