Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vlčí děti z Klatovska: Žijí ve špíně se zvířaty. 13letý syn čte jako druhák, tvrdí sociálka

Vlčí děti žijí v rozpadlém domku se zvířaty. (Ilustrační foto)
Vlčí děti žijí v rozpadlém domku se zvířaty. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
15. března 2017
10:34

Nechodí do školy, nemyjí si vlasy a žijí jako jedna velká rodina spolu se zvířaty. Zatímco rodiče pětice vlčích dětí z Klatovska tvrdí, že jejich potomkům nic nechybí, soud je jiného názoru. Nařídil, aby rodinu od nynějška sledovala sociálka.

"Ze strany rodičů dochází k zanedbávání dětí zejména v oblasti vzdělávání, ale také v oblasti zdraví a sociálního rozvoje,“ citoval samosoudkyni Věru Královou deník Právo, který na případ upozornil.

Rodina žije v malé šumavské vesničce v polorozpadlém domku. Rodiče vychovávají pět dětí ve věku jeden rok až třináct let. Do školy je ale neposílají a vyučují je doma. Podle odborníků však špatně. Nejstarší chlapec (13) je na tom prý v oblasti čtení a psaní jako druhák.

"Všechny žijí v podstatě v plné izolaci od běžného života a především svých vrstevníků. V dané situaci se nejedná pouze o otázku životního stylu rodiny, ale o faktické zanedbávání dětí, které velmi pravděpodobně bude mít závažné dopady na celý jejich život," uvedl psycholog. Podle něj jsou ale některé děti nadprůměrně inteligentní, a kdyby rodiče změnili přístup, mohly by vše poměrně rychle dohnat.

Matka s jeho názorem nesouhlasí. "Já to vidím tak, že děti potřebují být připravené na přijímací zkoušky na střední školu, a jestli k tomu mají mít nějaká vysvědčení nebo potvrzení o přezkoušení, není důležité," tvrdí. S dětmi se prý učí asi čtyři hodiny denně a pak jim zadá úkol.

Krom psychologa přístup rodičů kritizuje i sociálka. "Žijí společně se zvířaty. Děti jsou špinavé, nemají vůbec myté vlasy, působí velmi zanedbaně. Doma pobíhaly téměř nahé, skoro nemluvily, nehrály si," píše se v její zprávě.

"Žijeme tak, jak si můžeme dovolit. To znamená s co nejmenší spotřebou a s co nejmenšími nároky na okolí. Nikomu nic neděláme, neubližujeme, nekrademe. Hledíme si hlavně svého, na rozdíl od lidí, kteří se nás snaží stále nějakým způsobem rozvrtávat," protestuje ale matka a zdůrazňuje, že rodina stát rozhodně nevyužívá. "Chováme se přirozeně. Lidé si myslí, že jsme něco, co si zaslouží odsoudit. Nemáme dvě děti, ale pět, protože pánbůh to tak asi chtěl. Otec chodí do práce, ale nevydělává tolik, abychom mohli mít všechno. Neberu dávky, nechci být jako ti, co žijí na úkor ostatních," uvedla.

Přestože rodiče v minulosti našli zastání u státní zástupkyně, která jejich případ odmítla k soudu poslat, teď se tam dostal. Prozatím padlo rozhodnutí, že sociální pracovnice budou rodinu rok a půl sledovat. Pokud však nedojde ke zlepšení, hrozí až odebrání dětí.

Připomeňte si nejznámější případ vlčích dětí z Prahy:

Video  Matka vlčích dětí dostala podmínku, otec stráví osm let v base.  - Blesk - Sandra Apostolidisová
Video se připravuje ...

majojo ( 16. března 2017 03:51 )

Tak ona je bude sledovat sociálka? V mnohých případech šly děti do děcáku z mnohem lepších poměrů, než tyhle. Kdo o tom doprdehle rozhoduje a jak?

buban ( 15. března 2017 17:01 )

No to je právě ten problém. Sociální pracovnice tam nejdou-ono je jednodušší sedět v kanclu a nejít do trénu, bo by tam buďto dostala přes ústa, nebo by čelila žalobě za diskriminaci a tím pádem vyhazovu z teplého místečka.

anka ( 15. března 2017 15:43 )

vazne? 70lety duchodce da jako komentar to, ze se tu snazi shodit nekoho, kdo tu ani neni Hnusny komunisticky manyry, pane. Nebo soudruhu?

buban ( 15. března 2017 15:33 )

Tož hlavně, že celou situaci budou soudružky ze sociálky rok a půl sledovat.

TrojanSlovakia ( 15. března 2017 15:25 )

 Ja som bol na výlete na Morave a v Pŕerove pobehovali bosé a zanedbano vyzerazujúce rómske decká. Okolo stanice - nádraží to vyzeralo ako na Lúniku IX v Košiciach. Sociálku som tam nevidel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání