Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z vraždy mafiána Běly obžalují dva exčleny URNA: Jejich alibi nesedí

Autor: ljš - 
15. března 2017
07:39

Jedna z nejbrutálnějších vražd devadesátých let míří k soudu. Z vraždy romského bosse podsvětí Antonína Běly (†52) mají být obžalováni dva bývalí členové jednotky rychlého nasazení Pavel Šrytr a Ján Kaco. Oba vinu popírají.

Podle deníku Právo už policie vyšetřování ukončila. "Společně s kompletním spisovým materiálem jsme minulý týden odeslali na Krajské státní zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby na dvě obviněné osoby pro trestný čin vraždy ve spolupachatelství," řekl listu ředitel celorepublikové kriminálky Michal Foit.

Šrytr původně pracoval jako Bělův strážce, později se ale dostali do sporu a romský boss ho vyhodil. Šrytr pak začal pracovat po boku Kaca pro Bělova konkurenta Františka Mrázka, který mohl podle některých verzí za nájemnou vraždou stát.

Později spolu oba obvinění pracovali v jednotce rychlého nasazení URNA a na dobu útoku si vzájemně poskytli alibi. Tvrdí, že v době popravy Běly byli na Slovensku. Podle Práva ale jejich tvrzení nesedí. Obžaloba však bude mít problém s klíčovým svědectvím, které v utajení poskytla žena, jež byla v době činu v mafiánově vile. Jako jednoho z pachatelů označila právě Šrytra. Ačkoli svou výpověď přednesla i v přítomnosti soudce, nakonec ji ale odvolala. Původně tvrdila, že Šrytr byl na místě, ale nestřílel.

K Bělově vraždě došlo 13. dubna 1996 na dvoře před jeho domem v Úvalech u Prahy. Skupina asi pěti ozbrojených mužů nejprve vnikla do vily, kde spoutala přítomné ženy a fingovala loupež. Ve chvíli, kdy se romský boss vracel domů, ho rozstříleli samopalem. Padlo celkem 33 ran, z nichž mnoho bylo smrtelných. Jedna ho dokonce zasáhla do hlavy. Obvinění proti Kacovi se Šrytrem padlo krátce před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty. Na případu pracoval tým Tempus, který se zabývá odloženými případy a aktuálně řeší vraždy kolem kmotra Mrázka, včetně popravy jeho samotného.

Video  Státní zástupce o vraždě bosse Běly  - Video - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

clarabella ( 15. března 2017 10:02 )

Spis by ten titulek měl znít: Za vraždu romskeho mafiána budou oceněni.... proč někdo řeší vraždu mafiana?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání