Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Táta čtyř dětí: Na Vánoce jsme měli jen suchý chleba!

Miroslav Kraft s Žanetou (12) a Jakubem (6). Oni tři spolu s dalšími dvěma dětmi se tísní v jediné místnosti. Podle toho to tam také vypadá.
Miroslav Kraft s Žanetou (12) a Jakubem (6). Oni tři spolu s dalšími dvěma dětmi se tísní v jediné místnosti. Podle toho to tam také vypadá.  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: Helena Lacinová - 
12. ledna 2010
05:00

Umíte si představit, že na Štědrý večer má rodina místo slavnostní večeře jen suchý chleba? Tak dopadl Miroslav Kraft (51) se svými dětmi Terezou (15), Žanetou (12), Katkou (11) a Kubou (6).

Muž se smutně proslavil na jaře loňského roku tím, že hrozil upálením sebe a svého syna před radnicí v Mostě. Tímto šíleným činem prý chtěl získat vyšší sociální dávky.

„Tahle rodina se bez pomoci neobejde,“ napsal Blesku jeho blízký příbuzný a dodal podrobnosti o bídné situaci rodiny. Kraft se všemi dětmi bydlí v jednom pokoji bytu své bývalé družky Marty Mirošové (41), která tu žije se svými 5 dětmi.

Ta mu z bytu dala soudní výpověď. Miroslav Kraft stále bojuje s úřady o výši sociálních dávek. Kraft tvrdí, že ho úředníci stále mylně dávají dohromady s jeho bývalou družkou, a tak místo 16 tisíc pobírá jen 8 tisíc korun na sociálních dávkách. A jemu a dětem to nestačí.

„Na Vánoce jsme měli jenom chleba. Neměl jsem ani na svačinu pro holky do školy. Tereza musela chodit do učiliště pěšky,“ říká Miroslav Kraft. Nyní čeká na rozhodnutí Krajského úřadu v Ústí nad Labem, kam se obrátil se žádostí o přehodnocení rozhodnutí mosteckých úředníků o výši sociálních dávek.

Pan Kraft sám ale pro zlepšení situace mnoho nedělá. Do práce prý jít nemůže, což měl v úmyslu ještě loni v červnu. Tvrdí, že trpí fobií z otevřených prostor, takzvanou agorafobií (úzkostná porucha, strach z veřejných prostranství, kde se shromažďují lidé).

„Také vodím Kubu do školky a v půl dvanácté ho vyzvedávám,“ argumentoval svou vytížeností. Tvrdí také, že má v Česku psychické potíže, nejraději by odešel do ciziny. „Pan Kraft s námi spolupracoval po té události v dubnu, kdy hrozil upálením. Pak ale už spíš ne. Pomoci se mu snažíme stále. Měl by se ale osamostatnit,“ řekl Blesku Jiří Bureš, vedoucí sociální pracovník mosteckého magistrátu.

Pokračování příběhu pana Krafta a jeho čtyř dětí najdete už ve středu ráno v tištěném Blesku a na Blesk.cz.

daidara_1 ( 7. května 2010 09:29 )

mocinky vam dekuju ze tu nejsem sama kdo jim chce pomoc

daidara_1 ( 7. května 2010 09:28 )

chtela bych vas videt vy nadhero vsadim se ze beztoho abyste nekoho strapnili nevydrzite ani den

daidara_1 ( 7. května 2010 09:25 )

jdete laskave dohaje nevite jaky to je a pro vasi informaci postava nevipovida o vsem drzel hladovky!!!!!snad tyden nic nejedl a kdyz z hladovkou skoncil a poradne se najedl tak je jasny ze kila pribidou.podle me ste ubozak co je posedli tim ze proste musi nekoho ztrapnit a mimochodem ten pan nezebra chtela bych videt vas

bsbsbs ( 16. ledna 2010 18:10 )

...nevypadá,že by byl živ ze suchého chleba.Že se nestydí,takovým způsobem žebrat o peníze.Nadělal děcka, má povinnost je živit.To bylo, je, a bude, pravidlo pro normální lidi.Stát není dojná kráva a konečně ať se lidi naučí starat se o sebe a své děti.Místo pláče-jděte makat a styďte se,že jste svým dětem dal suchý chléb na Štědrý den.Spíš než lítost mám zlost na takové lidi.

w.mojko ( 16. ledna 2010 11:10 )

pán má fóbiu z práce...Pri výrobe hladných potomkov fóbiou netrpel???

Zobrazit celou diskusi