Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vánoční trhy jsou tu: Převládne tradice, nebo komerce?

Letošní strom na Staroměstském náměstí bude ozdoben ve stylu secese
Letošní strom na Staroměstském náměstí bude ozdoben ve stylu secese  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: mivr, ČTK - 
27. listopadu 2010
08:30

A je to tady! Opět se do Prahy vrací tradiční vánoční trhy na staroměstském náměstí. V sobotu po páté hodině odpoledne bude rozsvícena jejich hlavní dominanta - dvacetimetrový smrk. Zároveň také začínají trhy v dolní části Václavského náměstí.

Zase po roce to začíná - vánoční nálada. A s ní se vrací i tradiční vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Spousta lidí, horký punč a drobných dárečků. Prostě vánoční atmosféra. V sobotu se bude rozsvěcet strom, tak si to nenechte ujít. Akce se zúčastní i dosluhující pražský primátor Pavel Bém.

Padesátiletý smrk, který letos pochází z obce Zaječov na okraji brdských lesů, bude ozdoben ve stylu secese. Podnětem pro vytvoření vánočních ozdob byly podle pořadatelů malby malíře Alfonse Muchy.

O víkendu do osmi

Na Staroměstském náměstí bude zhruba stovka prodejních domků. Návštěvníci mohou ochutnat vánoční pochutiny a vybírat z nabídky ozdob, svícnů, jmelí, věnců a dřevěných hraček. Novinkou bude prodej ručně vyráběných dřevěných a slámových betlémů.

Kromě českých výrobců představí svou produkci obchodníci z Německa a Maďarska, kteří nabídnou zejména pochutiny typické pro tamní kraje. Pro návštěvníky bude otevřena dílnička, kde budou moci děti vyrábět tradiční vánoční postavy jako čerty, Mikuláše nebo anděly a dospělí posedět se svařeným vínem.

Stánky budou otevřeny každý všední den od devíti ráno do sedmi večera, o víkendu se otevírací doba prodlouží do osmi hodin večer. Trhy budou v centru hlavního města otevřeny do začátku ledna, na Václavském náměstí budou trvat ještě o několik dní déle.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi