Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vánoční strom na Staromáku svítí, prsty v tom má Gott!

Autor: jos, jad, mivrk - 
27. listopadu 2010
16:59

FOTOGALERIE: Na Staroměstském náměstí v Praze zpěvák Karel Gott krátce po páté hodině slavnostně rozsvítil vánoční strom, který letos měří úctyhodných dvacet metrů. Začínají tak oficiálně tradiční trhy. Vánoční náladu trochu zkazilo akorát to, že několik lidí v tlačenici omdlelo a na místě musela zasahovat záchranná služba.

Slavnostní moment očekávalo tisíce lidí. "Je tu absolutně narváno. Snad víc lidí než v roce 1989 při revoluci," hlásili ze Staroměstského náměstí v Praze redaktoři Blesku.

Určitě ale nelze říci, že každý na Staroměstském náměstí je nyní spokojen. "V 16 hodin se dalo ještě projít k radnici, v půl páté ale bylo náměstí již totálně ucpané. Lidé jsou naštvaní. Nemohou projít a ani odejít, sevřel je dav," vylíčil atmosféru v centru Prahy reportér Blesku.

Právě tato situace měla za následek, že okolo půl šesté večer zkolaboval nejprve sedmdesátiletý pán a potom i šestnáctiletá dívka. Podle informací Blesk.cz to ale naštěstí nic vážného nebylo, stačilo ošetření přivolaných záchranářů.

"Chtěli jsme pětiletému vnoučkovi Kubíkovi ukázat rozsvícený stromek. Vůbec jsme se tam ale nedostali. Kdybych věděla, že to bude takovej masakr, tak sem vůbec nejedeme," postěžovala si reportérům Blesku Jiřina Mašková s plačícím Kubou v náručí.

Když jde Gott rozsvěcovat stromek, tak je všude pozdvižení Když jde Gott rozsvěcovat stromek, tak je všude pozdvižení | Petr Merta

Mezi spokojené ale patří určitě Karel Gott. "Je to pro mě velká čest. Loni jsem tu byl mezi diváky, dnes se společně s dalšími lidmi začínám těšit na příchod Vánoc. Jsem rád, že tu je tolik dětí, vždyť Vánoce jsou především jejich svátkem," nechal se slyšet Gott.

„Strom je ukotvený do zemní kotvy, což představuje ocelovou rouru o průměru 52 centimetrů. Ta měří 180 centimetrů a je zabetonovaná přímo do plochy Staroměstského náměstí. Samotný strom drží dvě objímky ve třetinách a šest ocelových bloků, každý o váze 4 tuny. Strom by měl vydržet nápor větru až do síly orkánu,“ uvedl pro Radiožurnál architekt Pavel Kocych, který je přesvědčen, že rok 2003, kdy se strom zřítil a zranil pět lidí, se opakovat rozhodně nebude.

petr11 ( 28. listopadu 2010 06:08 )

...už by také mohli mít umělý.

Shelby16 ( 27. listopadu 2010 19:43 )

jéžiš, dyť já mám ještě nevyužité zlaté prasátko v peněžence ! To je stírají kupónek prasátko a setřela jsem si minule výhru 10,- Kč slevy na další nákup, takže sobíka budu mít vlastně jen za 50,- Kč Tak to jdu do něj...

Shelby16 ( 27. listopadu 2010 19:37 )

tak dobře, zítra jdu koupit sobíka do hypáče

cernysvetlo ( 27. listopadu 2010 18:47 )

Nechápu, proč ze sebe děláš ještě většího deb.la než jsi.

Shelby16 ( 27. listopadu 2010 18:19 )

Na žádné trhy ale nepojedu, protože nemám tolik peněz. Chtěla jsem koupit vánočního sobíka do okna, ale stál 60,- Kč. Zdálo se mi to moc, ale byl nádherný.

Zobrazit celou diskusi