Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko zasáhly silné bouřky s krupobitím: Potrvají až do úterý, znovu se zvednou hladiny řek

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: ČTK - 
9. června 2013
14:32

Silné bouřky a vydatný déšť už dnes zasáhnou celou Českou republiku. Zvláště menší toky se mohou rozvodnit, na většině území Čech je nebezpečí povodní podle meteorologů extrémní. Bouřky a silné deště budou zřejmě ustupovat až v úterý.

Podle nedělní výstrahy ČHMÚ hrozí silné bouřky ve všech krajích ČR. Pro většinu Čech platí výstraha do pondělních 04:00, pro Jihočeský a Královéhradecký kraj do pondělních 15:00 a pro celou Moravu a Pardubický kraj až do úterních 06:00. Čechy navíc zasáhnou vydatné deště. Výstraha před nimi platí od pondělních 02:00 a její konec stanovili meteorologové na 17:00 pro Prahu, Středočeský, Plzeňský a Královéhradecký kraj a na úterních 06:00 pro Jihočeský, Pardubický a Vysočinu.

"Dnes odpoledne a večer očekáváme zpočátku místy a postupně na většině území přeháňky a bouřky, které mohou být ojediněle velmi intenzivní. Bouřky budou ustávat postupně od severozápadu v průběhu pondělka a v noci na úterý," oznámili pracovníci ČHMÚ. "V noci na pondělí a v pondělí přes den čekáme zejména v Čechách déšť, místy i trvalý. Ustávat bude od severozápadu až během úterý," doplnili. Srážkové úhrny odhadují pro pondělí až na 30 milimetrů, ale v Čechách ojediněle až na 70 milimetrů.

>>Aktuální počasí sledujte ZDE<<

Pro většinu Čech tak platí výstraha před extrémním nebezpečím povodní. Dále trvá v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji a od dnešních 18:00 bude vyhlášena i pro Prahu a Plzeňský kraj. Nízký stupeň nebezpečí povodní platí i pro sever Libereckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Podle meteorologů se mohou v bouřkách zvednout hladiny především menších toků. "Půda v povodněmi zasažených oblastech je značně nasycena, takže vzestupy mohou být velmi rychlé. Při intenzívních bouřkách nelze vyloučit ani rozlití malých toků," varovali. Navíc další srážky mohou kvůli nasáklé půdě způsobit pády stromů či sesuvy půdy. Zvednout se ale mohou hladiny i v místech, kde se v posledních dnech ještě záplavy neobjevily.

"Největší vzestupy předpokládáme na tocích v povodí Berounky, Otavy, horní Vltavy a jejích přítocích. S velkou pravděpodobností budou opět překročeny druhý a třetí stupeň povodňové aktivity," oznámil ČHMÚ. Vzestupy se zřejmě objeví i na horách na severu Čech a Moravy a v povodí Lužické Nisy, Bělé a Opavy bude možná překročen první stupeň povodňové aktivity.

dobrotka ( 10. června 2013 04:17 )

Jo tak proto si ona koupila ty vyxlajvanty

japos22 ( 9. června 2013 21:23 )

A co slimáci?

zaviracispendlik ( 9. června 2013 18:57 )

budeme si hrát na olympiádu ?

zaviracispendlik ( 9. června 2013 18:56 )

u nás by trpěla hladem , je vyplavený i plevel, a nový je tak 5mm

zaviracispendlik ( 9. června 2013 18:55 )

tak cibule asi nebude aj u nás. Okurky mi nevzešly, protože semínka uhnily. Rajčata jsme dnes postříkaly proti plísni, ale stejně přijde scavec

Zobrazit celou diskusi