Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Povodeň: Chráníte svůj domov? Dostanete výpověď!

Po vyplaveném domě a zničeném majetku hrozí některým lidem další rána - výpověď z práce!
Po vyplaveném domě a zničeném majetku hrozí některým lidem další rána - výpověď z práce!  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Ivana Žáková - 
19. května 2010
14:24

Hyenismus! Jen tak se dá hovořit o chování některých firem, které vyhrožují povodněmi postiženým zaměstnancům vyhazovem za to, že nemohli přijít do práce. Jen na Karvinsku se bojí o ztráty místa desítky lidí.

Na magistrát se o pomoc obrátila téměř stovka lidí, kteří byli evakovaní, anebo zůstali v zaplavených oblastech a nemohli přijít do práce. „Skutečně mohu potvrdit, že někteří byli doslova zoufalí a vyděšení, neboť jim bylo zaměstnavatelem vyhrožováno, že dostanou výpověď,“ řekla Blesku mluvčí Karviné Šárka Swiderová. Lidé v mnoha případech uváděli automobilku Hyundai v Nošovicích a také firmy z ostravské průmyslové zóny Hrabová.

„Doslova nám řekli, že pokud nepřinesou potvrzení, dostanou padáka,“ uvedla Swiderová. Podle ní zákoník práce řeší tyhle případy v souvislosti s živelnými pohromami jen globálně, nikoliv konkrétně. „Nikde není napsané, že zaměstnavatel musí dát povodněmi postiženému člověku volno, ani specifikované jaké volno,“ vysvětlila Swiderová. Toho zřejmě chtějí využít některé firmy, aby se v době krize snadno zbavily zaměstnanců.

„Je to nelidské a nehumánní takhle deptat už vystresovaného člověka, který třeba přišel i o svůj majetek,“ podotkla Swiderová. Magistrát Karviné začal dnes vydávat potvrzení pro zaměstnavatele lidem, které zasáhla ničivá povodeň. Pro potvrzení si mohou postižení přijít také zítra do budovy B, a to až do 18. hodiny.

Do problému se vložil i hejtman Moravskoslezského kraje Jan Palas, který je s automobilkou v přímém kontaktu. Podle krajského úřadu by povodněmi postižení lidé měli dostat náhradní nebo neplacené volno, případně dovolenou. „Postupujeme v souladu se zákoníkem práce, kdy na dobu nezbytně nutnou přísluší pracovníkům neplacené volno. Musí nám ale prokázat, že se nemohli do práce dostat nebo poskytovali nutnou pomoc, " uvedl mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk. „V opačném případě je na to nahlíženo jako na neomluvenou absenci,“ dodal. Vyhrožování zaměstnancům výpovědí však Vaněk odmítl.

Nedobrou zkušenost se zaměstnavatel má i dobrovolný hasič Petr Kozel z Lučiny. Dva dny čerpal vodu a pomáhal, kde to jen šlo. „Mezitím jsem se dozvěděl, že paragraf nedostanu a dovolené mám tak akorát, takže si vše budu muset nadpracovat,“ uvedl hasič Kozel, který po celodenní námaze při povodních musel ještě na noční. „Je mi líto postižených, ale u nás nejsou vytvořeny podmínky proto, abychom si navzájem pomáhali,“ podotnul Petr Kozel.

Také spousta dalších hasičů si musela vzít v práci dovolenou, aby mohla pomáhat při povodních.  „Je to šikana od zaměstnavatelů, při takové situaci vyhrožovat zaměstnancům výpovědí, sdělil Petr Brestovanský z Havířova. „Opravdu se mi chce brečet, kdyz si uvědomím, ze jsou lidé, kteří zrovna nemají v hlavě nic jiného, než záchranu svého života nebo svých blízkých, a ve finále zjistí, že prišli o práci,“ je situací rozezlena i Marta Bartáková z Ostravy.

e.44 ( 20. května 2010 01:53 )

přesně

e.44 ( 20. května 2010 01:51 )

bosomfriend ( 19. května 2010 21:14 )

tak jí nezapoměňte volit. Kromě vypovědi si potom utáhnete sami i tu smyčku u krku.

ales1 ( 19. května 2010 20:53 )

co má s nošovickou automobilkou, kterou prosadili socani za své vlády místo pěstování zelí společného ODS?

9030 ( 19. května 2010 20:46 )

Zobrazit celou diskusi