Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Všechno je v háji, pláčou zatopení lidé

Autor: Pavel Ryšlink - 
18. května 2010
17:36

Dlouhých třináct let se obyvatelé Troubek snažili zapomenout na hrůzu, kterou prožili v roce 1997. Když včera ráno znovu stáli nad zatopenou obcí, jen těžko hledali slova a bránili se slzám.

„Žena z domu ani nechtěla odejít i když tam máme vodu už po pás. Přitom ještě v jednu v noci byla na poli za obcí jen trocha vody. Ve tři už jsem ji ovšem měl v baráku. Dopravil jsem do bezpečí děti a pak jsem nakonec přemluvil i manželku,“ řekl Blesku troubecký občan Jiří Dohnal (36).

„Všechno je to v háji,“ povzdechla si jeho žena Miroslava (33). Od povodní v roce 1997 se prý sottva vzpamatovali pomalu začínali volněji dýchat. „Všechno jsme měli nový a teď je to zas pryč. Málem jsem úplně zkolabovala. Je to šílený,“ konstatovala Miroslava Dohnalová.

Dům sice s manželem a dětmi opustili, v Troubkách ovšem zůstali. „Zůstáváme. Nemůžeme odejít úplně. Budeme u rodičů v nejvýše položené části obce,“ konstatovala žena.

kohoutek ( 19. května 2010 13:42 )

Oni nehledají viníka, jde o to, že za 1. jejich dům, či pozemek je v této lokalitě naprosto neprodejný, 2. lidé v Čechách jsou připoutáni ke svému majetku a nedokáží se stěhovat z místa na místo, tak jak to dělají třeba lidé v západních zemích, kde je naprosto normální se stěhovat za prací. Je tomu bohužel tak, takže budou muset trpět, s tím nikdo nic nenadělá. Z.

b52bomber ( 19. května 2010 10:30 )

jen nechapu, proc si lidi, kteri prisli o dum v roce 1997 postavili novy na stejnem miste. Dnes mohou obvinovat jen sami sebe z nezodpovednosti. Jenze oni radeji budou hledat vinika nekde jinde.

kohoutek ( 19. května 2010 07:29 )

Soucítím s lidma, kteří sotva dali své bydlení dohromady, znovu jim to zpustoší voda. Ráno jsem nevěřil vlastním uším, když jsem jel v tramvaji /Praha/ a tam frajer konstatoval, že na celou Moravu a jejich povodně zvysoka kašle, "důležitý je, že u nás je sucho"-konstatoval. Hold, lidské zrůdy jsou mezi námi a pragocentralismus je a bude. Z.

zlymikes ( 18. května 2010 19:04 )

je otázkou,kdo za to může,kdo převažoval ve vedení kraje

Zobrazit celou diskusi