Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Voda nám už jeden dům vzala, máme nový - zaplavený

Autor: Slávka Červená - 
18. května 2010
17:34

Obyvatelé obcí, kam dorazila, nebo míří ničivá povodeň, jsou zoufalí. Tam, kde měla stát několik let hráz, nestojí. Nedovolili to vlastníci pozemků. Lidé kvůli nim nyní přijdou o své domovy. Někteří už podruhé! Voda tu ničila už před 13 lety.

Starosta Tlumačova přišel nabídnout evakuaci manželům Novotným se synem (2). Jejich jediný přístup k domu a dvůr splynuly s obřím jezerem na poli. „Zatím ještě vyčkáme, zavoláme,“ reagoval Jaroslav Novotný. Voda k domům se tlačí od Hulína a z druhé strany od řeky Mojeny. „Hráz mělo stavět Povodí Moravy.

Zpravidla akce ztroskotají na nedostatku financí. V tomto případě byly peníze – více než 80 milionů, i projektová dokumentace,“ uvedl starosta Jaroslav Ševela (42).

„Ale asi ze 150 vlastníků půdy odmítlo odprodej osm majitelů. Většina požadovala více peněz za 1m2. Přitom vůbec nejde bonitní pozemky,“ dodal Ševela. Majitelé stovky domů v záplavovém území mají právem obavy. Někde voda již zatopila zahrady, garáže a sklepy.

Třetí povodeň prožívají Anna (59) a Zdeněk Světlíkovi (64). Krčí rameny. „Na to už není co říct. Bylo by od nás hrozné přát těm lidem zažít totéž. Ale to se nedělá, takže se s tím budeme muset zase vypořádat sami,“ konstatovala paní Anna. „Ti, co odmítli prodej, jsou bezcharakterní. Měli jim to vyvlastnit,“ míní Zdeněk Světlík. Strach má i Božena Bendová (69). „V roce 1997 jsme museli domek zbořit. Máme nový. Nadřeli jsme se tu a už máme zase vodu ve sklepě! Ti, co hráz ignorují, necítí ani trochu s druhými. Přitom se o ta pole vůbec nestarají,“ konstatovala seniorka.

rezacek ( 19. května 2010 11:28 )

... tomu není pomoci. Když mi voda vezme dům a já poostavím nový ve stejném místě a nijak ho nezabezpečím, tak jsme blbec. Mají ho vůbec pojištěný? Dost bych se divil.

gevi ( 18. května 2010 18:27 )

majitelé pozemků, něco nedovolili zelení. Tak a je to.

anelam ( 18. května 2010 18:08 )

já bych jim pozemky vyvlastnila a tuto škodu nechala jimi zaplatit

kukuku ( 18. května 2010 17:54 )

To je postup, který národ naučila ODS. V Hranicích byly vykupovány pozemky pro průmyslovou zónu. Napřed prodali ti poctivější - aby vznikla nová pracovní místa. Jedna holička si počkala až byla poslední a cenu pozemku mnohonásobně navýšila. Byla pochválena tehdejší ODS - že tak by to mělo vypadat, že se dobře postarala o svůj majetek.

krojc ( 18. května 2010 17:53 )

tak mu pomůže jen vlastní škoda, aby tu cizí pochopil. Tady mají politici bránící soukromý majetek za každou cenu ( i za škodu pro všechny ostatní a ohrožení životů) ten nejpádnější důvod k tomu, aby konečně navrhli a schválili zákon, umožňující vyvlastnění ve veřejném zájmu. Kašlu na dálnice, ale jestli někdo kvůli prachům nechá utopit lidi a zničit cizí majetek, tak je chamtivý dobytek ( a to dobytčata urážím)

Zobrazit celou diskusi