Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Beznohý invalida: Zachránili ho na poslední chvíli

Invalida zůstal v domě úplně sám
Invalida zůstal v domě úplně sám  (Autor: Blesk - Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková, oj - 
19. května 2010
05:00

Z domu, v kterém žije invalida Jozef Cardik (56), všichni před ničivou povodní utekli. O beznohého muže se museli postarat až záchranáři. "Odnesli mě ke vchodu domu. Tam už čekal člun, do kterého mě položili. Byl tam už metr vody," popsal dramatickou situaci.

Desítky lidí evakuovali hasiči a policisté na člunech v Bohumíně. Pod vodou zůstala celá městská část Vrbice, Pudlov, Kopytov, Nová Ves a také část Šunychlu. Přesto většina lidí evakuaci kvůli rabování odmítla a kritickou noc přečká většinou ve vyvýšených patrech svých domů.

Jozef Cardik přišel o obě nohy

Na zimním stadionu našly azyl vesměs rodiny s dětmi z lokality Na loukách. Právě odtud pochází i invalida Jozef Cadrik (56), který přišel o obě nohy. Kvůli ucpání cév mu lékaři museli u kolene uříznout před dvěma roky pravou nohu, o rok později i končetinu druhou. Od té doby nebyl Cadrik do dnešního dne venku. Jak Blesku prozradil, potraviny mu do druhého patra nosila jeho kamarádka.

„Odnesli mě na invalidním vozíku ke vchodu domu. Tam už čekal člun, do kterého mě položili. Bylo tam už metr vody. Kdyby přišla ještě větší voda, neměl bych jak utéct. Barák všichni opustili,“ popsal dramatickou situaci invalida. Je plně inkontinentní a potřebuje neustálou péči. „Právě proto jsme ho neumístili mezi ostatní evakuované, ale do Domova důchodců Jistota ve Starém Bohumíně, kde je o něj kompletně postaráno,“ vysvětlila Blesku Pavla Skokanová z krizového štábu bohumínské radnice.

Měla zaplavený dům, bez pomoci neudělá ani krok
Invalidní žena Invalidní žena | Blesk - Ivana Žáková

Do domova Jistota byla v úterý také evakuována invalidní žena Emilie Holeszová (86). Bez pomoci nedokáže ujít jediný krok. Hasiči jí evakuovali ze zaplaveného rodinného domku ve Starém Bohumíně přímo na invalidním vozíku. „Barák je kousek od Odry a v roce 1997 jsme měli vodu v celém přízemí baráku. Sahala asi do dvou metrů. Budu se modlit, aby dům nebyl zatopený jako tehdy,“ přiznala Blesku Holeszová.

Evakuován byl i Dům s pečovatelskou službou ve Vrbici. Několik důchodců našlo azyl v penzionu Ve věži u stadionu. Další rodiny, kterým velká voda zatopila přístřeší, byly evakuovány do penzionu v centru města.

takyjarda ( 19. května 2010 12:06 )

Proč podobným lidem pan Nečas odebral 50% příspěvku na dopravu k lékaři když se soustavně navyšují náklady na provoz vozidel dopravijících tyto občany na různá vyšetření a ošetření .Asi je v ýhodnější aby si tito lidé volali přepravní firmu která odvádí vrchnosti desátky!!Potom se člověk nediví že se takto postižení nedokážou dostat celé dlouhé měsíce přes práh svého obydlí.Jsou strany ,,pravicového zaměřené´´Které se této tématice budou usilovně věnovat a dále jí omezovat!! No řekněte jak se ti kriplové (jsem také kripl)můžou bránit ,ať jdou stávkovat!!

Zobrazit celou diskusi