Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

„Estébáci, přisluhovači režimu a vraždy.“ Ostrá kritika poslance ODS míří na výbor

Poslanec Janda (ODS) měl urazit bojovníky za svobodu: hrozí mu pokuta skoro sto tisíc
Poslanec Janda (ODS) měl urazit bojovníky za svobodu: hrozí mu pokuta skoro sto tisíc  (Autor: Lukáš Havran, Blesk)
Autor: ČTK - 
26. ledna 2019
10:24

Sněmovní mandátový a imunitní výbor posoudí v únoru hned dva podněty ohledně výroku poslance ODS Jakuba Jandy na adresu Českého svazu bojovníků za svobodu. Vedle policie se na výbor obrátil v této záležitosti i úřad Prahy 1. Podněty jsou totožné, řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Podnět Národní centrály proti organizovanému zločinu výbor zřejmě pouze vezme na vědomí. Obdobně by mohl dopadnout i podnět z Prahy 1. 

Úřad podle Grospiče řízení s Jandou nezahájil, byť případ jako přestupek kvalifikoval. Výbor v takovém případě řízení rovněž zahájit nemůže, protože přestupková imunita zákonodárců byla již dříve zrušena. Výbor by rozhodoval o disciplinárním řízení pouze v případě, pokud by úřad začal přestupek projednávat, ale poslanec by si vyžádal jeho vyřešení před imunitním výborem. 

Svaz bojovníků za svobodu podal na Jandu trestní oznámení podle dřívějších informací deníku Právo v souvislosti s jeho slovy, která pronesl loni v říjnu při interpelacích. Janda tehdy v reakci na to, že svaz ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, řekl, že je bytostně amorální, aby pofidérní spolek adoroval bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu, který se v tomto státě držel 40 let za pomocí vražd a sovětských tanků, z veřejných peněz.

Policejní zásah před rokem 1989 

Ondráček se před listopadem 1989 účastnil policejních zásahů proti účastníkům protirežimních demonstrací. Svaz ho ocenil za to, že přispívá na opravy válečných pomníků a účastní se jeho akcí. Ve státním rozpočtu pro loňský a letošní rok bylo pro svaz vyčleněno shodně po 6,3 milionu korun. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) v odpovědi na Jandovu interpelaci upozornil na to, že memorandum o spolupráci se svazem uzavřelo ministerstvo obrany za ministra za ODS Alexandra Vondry. V roce 2018 dostal svaz podle premiéra 280 000 korun.

Video  Poslanec Janda (ODS) měl urazit bojovníky za svobodu: hrozí mu pokuta skoro sto tisíc  - Lukáš Havran, Blesk
Video se připravuje ...

Deneček ( 26. ledna 2019 15:42 )

Koukám,že kdyby zablokovali IP adresu pomatenému anonym01,tak tady zmizí 90% nicků a příspěvků.

janhu ( 26. ledna 2019 15:40 )

kdepak ,na gunatanámo, nebo abu grajb a další desítky koncentráků kde kapitalistické zrůdy stále mučí lidi že ty špíno havloestébácká

Agent_007 ( 26. ledna 2019 15:38 )

exhibicionisto klid,běž si raději vyprat uniformu LM,kterou nosíš od doby,co jsi ji fasoval.

janhu ( 26. ledna 2019 15:38 )

stbáckou vládu ODS ,KDU jmenoval prolhaný grázl havel 1998 vládu Tošovsjého kdy stbáci z ODS ukradli české zlato které prodali v době nejniší tržní hodnoty za americké dluhosy bankrotujícího státu usa drzost těchto ods,kdu havlistických stbáckých zločinců je nechutná , 2019 havlovi agenti STB=BIS po vzoru Gestapa, Výběr „nevhodných“ období českých dějin a literatury se totiž s tím protektorátním pozoruhodně shoduje http://www.novarepublika.cz/2019/01/bis-po-vzoru-gestapa.html ředitel BIS (Bezpečnostní informační služby) obdařil ministra školství novými směrnicemi pro výuku českých dějin. Užasli jsme. Naposled, to bylo za protektorátu (1939 – 1945), se Gestapo (německá tajná státní policie) rozhodlo usměrnit výuku českým dějinám na našich školách. Přirozeně v duchu německo-nacionalistické ideologie. Výběr českých učitelů byl tehdy vysílán do kurzů výuky dějepisu ve vzdělávacích centrech v Říši. .............dnes české učitele školí člověk v tísni, neziskovka založená agentem STB Štětinou a prolhanou tv ČT , JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH . neziskovka řeší výuku dějin, výuku k multikultifašismu, alásce k eu ,usa zločincům česká televize falšuje dějiny ,obelhává lidi , ČT upravuje historii k obrazu svému. Rozhlasový záznam z okupace v 68. v Událostech (tendenčně?) sestříhala http://www.novarepublika.cz/2019/01/ct-upravuje-historii-k-obrazu-svemu.html#more

vladimir1950 ( 26. ledna 2019 15:13 )

Janda je h o v a d o. Ani neví, o čem mluví, nic z toho neprožil. Uráží tím všechny, co bojovali proti komunistickému režimu, tedy i mého otce, který byl zavřený v 50 letech v Jáchymově v táboře Javor. Jandu by za tyhle výroky měli nakopat do pr de le!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa