Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec střídání času už příští rok je nebezpečný, ozval se Ťok. Chystá anketu

Autor: zst - 
30. října 2018
11:00

Češi rozhodnou, zda chtějí letní, nebo tzv. zimní čas, v anketě na webu ministerstva dopravy. V rozhovoru pro Lidové noviny to uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Možný konec střídání času už v roce 2019, jak to navrhuje Evropská komise, pak považuje za nebezpečný. Například letecké společnosti by prý potřebovaly na přípravu 18 měsíců. Ve hře je v rámci debaty také zavedení celounijního jednotného časového pásma, nyní jsou v rámci EU tři.

Šibeniční termín, tak nazval možnost, že by Evropané v případě volby letního času naposledy přetáčeli hodinky už příští rok na jaře, europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Ten stojí v čele desítek poslanců, kteří za zrušení střídání času bojují. Stihnout se to ale podle něj dá.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který teď problém řeší se svými protějšky z EU, má ale jiný názor. Plán Komise s rokem 2019 označil za nebezpečný a populistický.

„Návrh, který přednesla Evropská komise, je nedomyšlený až nebezpečný. Je potřeba, abychom měli jednotné řešení, vyjednávání bude složité. Budeme se chtít obrátit na profesní organizace i občany, který z časů by chtěli,“ komentoval začátek jednání na úrovni Rady EU Ťok s tím, že mluvit dál o konci střídání v roce 2019 je „velký populismus“.

Ptát se občanů Ťok hodlá v anketě na webu ministerstva. „Mám představu, že bychom veřejně vyzvali všechny profesní organizace, ať nám pošlou své stanovisko, určitě se nám k tomu vyjádří ministerstva, také kraje a obce, pokud budou chtít. Pak dáme možnost i veřejnosti, aby hlasovala v anketě na stránkách ministerstva. Čechů, co nechtějí změnu času, je podle mě většina, ale nejsem si jist, že mají jasno, který čas by měl zůstat,“ řekl ministr.

Anketa
Chtěli byste v Česku trvale zůstat u letního času?
počet hlasujících: 20802

Ve hře je i jedno pásmo pro celou EU

Že by se o věci konalo referendum, vidí pak Ťok jako problematické. Česko bude totiž jen jedním z 27 států a možná se bude muset podřídit většině. Pokud by k referendu přišlo dost lidí, bylo by přitom pro vládu závazné. „To bychom měli zbytečný problém, který podle mě není potřeba si vyrobit,“ míní šéf rezortu dopravy.

Kromě dohadů ohledně střídání letního a zimního času se v rámci EU debatuje také o možné harmonizaci časových pásem. Nyní jsou v rámci Unie tři, například když z Prahy poletíte do portugalského Lisabonu, musíte hodinky posouvat. Stejně tak opačným směrem do řeckých Atén. „Je otázkou i to, jestli vznikne jedna časová zóna, nebo zůstanou tři,“ potvrdil Ťok.

Mrzce Mrzce ( 30. října 2018 18:22 )

Je zajímavé, že v Rusku to šlo rychle a bez velkých diskuzí a hledání důvodů toho, proč to nejde. Tehdejší prezident Vladimir Medveděv se rozhodl zrušit jak počet časových pásem a stejně tak i zimní, resp. letní čas. Tak proč to u nás někam posouvat až na někdy?

willi48 ( 30. října 2018 17:27 )

Tenhle Ťuk je opravdu ještě větší vůl, než se na první pohled zdá. To je skutečně dokonalá mašina na vymýšlení problémů. A referendum o tom, který čas zvolit, no to už je na léčebnu v Havlíčkově Brodě. Bureši, tento ministr se ti opravdu, ale opravdu nepovedl. Konec konců ti ostatní taky nic moc.

snehulak ( 30. října 2018 14:50 )

Jasně Ťoku, e to nebezpečný a hlavně se na to nestačíme připravit. Naše těla si už na střídání času zvykla a těžko přivykat, k tomu že by byl jen jeden. A naše administrativa a letectví sice dokáže změnit čas ze soboty na neděli, ale nechat jen ten jeden je pro ni složité. A pak - co by pak dělali za práci ti měniči času?

bibijana ( 30. října 2018 14:36 )

Souhlas , všichni živí tvorové mají svůj biorytmus.Je potřeba brát ohledy i na zvířata, držená v zajetí. Neumí se tak přizpůsobovat, jak člověk. Je zajímavé, jak třeba mě vrácení správného natur času tak nějak zklidnilo.Pořad jsem před tím sledovala hodiny se slovy Bože, to je zase hodin, zase den pryč. Furt jsem nestíhala a teď je to v pohodě.

bibijana ( 30. října 2018 14:28 )

Není pravda, že letní čas zavedl Hitler, četla jsem o tom článek, bylo to už daleko dřív. Tyhle ankety to je jen pro lidi, kteří umí pracovat s počítačem.Starší a staří to většinou neumí. Ti preferují jednoznačně zimní, tedy přírodní čas.Lidi, furt s tím letním časem neblázněte!!! Den i život při něm strašně utíká.Dlouhé večery jsou na to, aby se člověk alespoň zklidnil, pokecal s rodinou a kamarády. Letní čas = hektický a rychlý život.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa