Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček pohrozil rezignací. Když ČSSD opustí Babiše, skončí jako šéf

Autor: ČTK, kal - 
14. října 2018
14:00

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček prohlásil, že kdyby se sociální demokracie rozhodla odejít z vlády Andreje Babiše (ANO), nezůstal by v čele strany. Strana utrpěla značné ztráty v nynějších komunálních i senátních volbách, podle Hamáčka má ve vládě zůstat a svou prací v ní znovu získat voliče, řekl v neděli v České televizi.

Diskuse sociálních demokratů v médiích o tom, zda má strana ve vládě s ANO zůstat, jsou podle Hamáčka politická sebevražda. Ostře se vymezil také vůči některým spolustraníkům, kteří podle něj zpochybňují hlavní principy, jako je proevropské směřování ČSSD. Míní, že takoví lidé by neměli být v sociální demokracii, ale v jiné straně.

„Pokud někdo zpochybňuje naprosto zásadní principy sociální demokracie, například to, že jsme proevropská strana a měli bychom být v Evropské unii, tak tam (v ČSSD) prostě nemá co dělat,“ řekl. Jestli se má strana vrátit ke svým voličům, je jim podle něj potřeba říci, že by vystoupení z EU znamenalo ztrátu pracovních míst a ekonomický kolaps.

Šéf ČSSD peskoval Foldynu. „Má toho moc,“ opáčil poslanec

Hamáček sice nikoho nejmenoval, řekl ale, že „pokud je v Ústeckém kraji největší problém náš vztah s Maďarskem, tak asi žiju v jiné republice“. „Tam jsou problém exekuce, tam je problém bydlení. Tak naši poslanci v Ústeckém kraji se musí věnovat těmto problémům a ne řešit Maďarsko,“ prohlásil.

Video  Předseda ČSSD Jan Hamáček hovoří o výsledcích voleb druhého kola do senátu.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Jediným poslancem ČSSD za Ústecký kraj je místopředseda strany Jaroslav Foldyna, který se v září účastnil demonstrace před maďarským velvyslanectvím na podporu postoje maďarského premiéra Viktora Orbána. Shromáždění se odehrálo poté, co Evropský parlament schválil doporučení, aby Evropská unie zahájila proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot EU.

Foldyna řekl, že na neutěšenou sociální situaci v Ústeckém kraji včetně problému exekucí upozorňuje dlouhodobě. „A pokud jsem kritizoval některé věci ve vztahu k Evropské unii, tak nikdy nešlo o naše vystoupení z EU, ale o naše suverénní chování v ní,“ reagoval na Hamáčkova slova. Více nechtěl se stranickým předsedou polemizovat. „Má toho teď moc,“ dodal Foldyna.

Hamáček také řekl, že byl měkký vůči některým proudům v ČSSD. „Pokud chceme zachraňovat sociální demokracii, tak ji zachraňujme standardními způsoby a nevytvářejme nějaké alternativní uskupení,“ dodal. Zdůraznil, že ČSSD o svém vstupu do vlády rozhodla ve vnitrostranickém referendu. „Pokud se sociální demokracie rozhodne z té vlády odejít, tak se do jejího čela musí postavit někdo jiný,“ uvedl.

marmat ( 16. října 2018 21:01 )

Máte v tom šíleně hokej zdenkku... Odstartoval vše Sobotka demisi, a to před 18 měsíci... Stáhnul partaj na 7%. Zkuste něco číst... Kamny a Plekanec je malo

marmat ( 16. října 2018 20:56 )

Šíleně guláš v hlave...Radsi ho NIKDE neservirujte.... Je to horší, než jindy.

knihomol ( 15. října 2018 11:56 )

Skuste přemýšlet Chovanec a jeho intriky,pomluvy,lži,udávaní,proti Hamáčkovi je placený ODS Kalouskem on udělá za tři koruny jako vždy jaký koliv podraz jen se znovu někam dosta kde jsou prachy,korupce,plná koryta členové CSSD dávejte si pozor na podrazáky bandy Chovance

knihomol ( 15. října 2018 11:12 )

pokud CSSD udělá další podraz na Babiše končí jako politická strana!!Copak to nechápete že zloději,tuneláři,křiváci,udavači,neplatiči daní,EET,piráti,ODS TOP KDU čekají,přejí si to jediné,podraz CSSD na Babiše a otevření cesty ke vládnutí,korytum,zlodějinám,rabování copak nevidíte jak jsou nadržení jen se dostat k moci plnit si svá koryta,konta,huby.Pokud lidé připustí aby zase vládli zloději,korupce,podrazáci,pakáž jmenovaných vrátíme se k chudobě,rabování,k nizkým platum,duchodum zase bude spousta nezaměstnaných protože verbež se bude jen starat o své koryta,huby,šlapky,nemovitosti,rauty,plné huby!!

jameson ( 14. října 2018 19:10 )

 To bylo keců, jak stranu zachrání vstupem do vlády s StBákem. Nezachránil nic, jen na chvíli své koryto. ČSSD tím poslal definitivně ke dnu a udělal z ní Babišovu onuci. Jsem rád, že ODS tlakům jít do vlády s ANO nepodlehla a dodržela slib, že s trestně stíhaným Babišem vlánout nebude Ve volbách se to projevilo. Ještě zbývá zaplatit dluhy a socani můžou zavřít krám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa