Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úprk z ČSSD „v klinické smrti“ pokračuje. Mizí stovky zklamaných straníků

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. října 2018
05:20

Jen za první kvartál letošního roku se ztenčily řady sociální demokracie o 1353 lidí. Vyplývá to z údajů poskytnutých tiskovým mluvčím ČSSD. Podle zjištění Blesk Zpráv navíc straníci odcházejí houfně dál. Strana, která se mohla ještě v roce 2015 pyšnit více než 21 tisíci členy, jich má nyní jen něco přes 17 tisíc. A to už v dubna na sjezdu varoval Jiří Zimola před tím, že strana je ve stadiu „klinické smrti“.

Tolik, kolik sociálních demokratů „dezertovalo“ za celý rok 2017, prchlo ze strany za první tři měsíce letošního roku. Podle mluvčího strany Petra Vurbse byl stav k poslednímu březnu letošního roku 17 614 sociálních demokratů. To je o 1353 členů méně než na konci roku 2017. Zřejmě se tak jedná o dozvuk volebního neúspěchu ve sněmovním klání. Jen po volbách, tedy mezi zářím 2017 a březnem 2018 opustilo „oranžovou růži“ 1600 straníků. 

„Stavem členské základny by se mělo zabývat předsednictvo a ÚVV příští týden,“ dodal Vurbs s tím, že aktuálnější než březnové číslo nemá. Podle informací Blesk Zpráv ale sociálních demokratů nadále ubývá a číslo se blíží hranici 17 tisíc. Pokud do konce roku 2018 tato hranice padne, bude to znamenat „útěk“ 10 % členů za rok.

Členů v ČSSD po sněmovních volbách rapidně ubylo a další odcházejí po nepovedených „komunálkách“. Členů v ČSSD po sněmovních volbách rapidně ubylo a další odcházejí po nepovedených „komunálkách“. | Blesk Zprávy

Je to otázka na vedení ČSSD, v něm od prosince 2013 nejsem a ani se do něj nechystám. Zároveň jsem členem ČSSD už 20 let, zažil jsem její vzestupy a nehodlám odcházet ani dnes, kdy na tom není dobře. Jsou prostě roky úspěšné a potom neúspěšné. Politika je však běh na dlouhou trať,“ reagoval na údaje bývalý druhý muž sociální demokracie Michal Hašek

„Na to není jednoduchá odpověď. Obecně se dnes nenosí členství v jakékoliv politické straně, lidé si spíše zakládají na nestranickosti. Ale samozřejmě platí, že sociální demokracie má problém a lidé se k nám zrovna nehrnou. Nemáme jim totiž co nabídnout, jsme nečitelní, nevýrazní, rozhádaní. To se musí změnit,“ míní statutární místopředseda strany Jiří Zimola.

V Bohumíně počet členů neklesá, ale noví se také nehrnou. Jinde to nedovedu posoudit, atraktivní momentálně nejsme. Pokud nás opouštějí ti, kteří od členství něco čekali, tak to je dobře. Obávám se, že odcházejí i ti, kteří jsou zklamaní,“ shrnul situaci v jednom z mála měst, kde sociální demokracie v komunálních volbách uspěla, senátor a starosta Petr Vícha.

„Řekl bych, že je to více důvodů, včetně těch, o kterých píšete,“ napsal v textové zprávě předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka v reakci na dotaz, zda počty sociálních demokratů podle něj klesají v důsledku horších volebních výsledků, nebo rozklíženosti strany.

Předseda Jan Hamáček na dotazy Blesk Zpráv neodpověděl.

Jen pro srovnání například komunisté mají kolem 37 tisíc straníků, lidovci kolem 25 tisíc členů a hnutí ANO už se přehouplo přes 3 tisíce. Své ví o masivním „exodu“ v ODS. Strana měla v roce 2009 téměř 34 tisíc členů, o šest let později už méně než polovinu. Teď začíná znovu růst a v květnu měla 14 095 straníků.

Paroubka v ČSSD nechtějí

To expremiér Jiří Paroubek chtěl jako jeden z mála v době krize sociální demokracie stranickou knížku zpět. Ale nestalo se. Na Kolínsku už dokonce vyplnil přihlášku a chystal se v dresu ČSSD kandidovat v senátních volbách na Ostravsku. „Myslíme si, že pro sociální demokracii v současné situaci je to posila,“ uvedl tehdy šéf kolínské ČSSD Marek Semerád. Jenže z obojího nakonec sešlo, a to i přesto, že jeho kandidaturu do Senátu za ČSSD podporoval i šéf Jan Hamáček.

V předvolební debatě Blesku Paroubek řekl, že aktuálně se do ČSSD nehrne a narážel na nedůvěru ze strany pražské buňky. Té to chtěl ve volbách „natřít“. Nakonec si ale téměř neměli co vyčítat. Zatímco pražská ČSSD utrpěla debakl a získala jen 2,87 % hlasů, Paroubek sice dosáhl na lepší výsledek (6,9 %), ale do druhého kola se také nepodíval. Skončil 7. z 9 kandidátů.

Video  Paroubkovi se ze sejfu vypařily miliony. A Sykovou odstavila ČSSD kvůli koaliční vládě.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

knihomol ( 15. října 2018 12:47 )

Jedině silné ANO Babiš Zeman CSSD muže zachránit občany,stát,rodiny před zločinci,zloději,korupcí,fetáky,křiváky ODS TOP KDU STAN piráty

knihomol ( 15. října 2018 12:41 )

Zbavte se příčiny Chovance a jeho bandy křiváku,intrikářu,zla!!A věřte že vás začnou lidé volit to co předved Sobotka,Chovanec,Zaorálek,Březina,Ráth,Paroubek atd bude ještě srážet CSSD ale nebojte se voliči se vráti!!

hejhej ( 12. října 2018 22:43 )

Pohřbívat ČSSD začal Sobotka s Chovancem a Zaorálkem svými podrazy na p.Babiše a prezidenta. Hamáček to dokonal s vítačem násilníků Pochem. A pokud bude na MZ v jakékoliv funkci nebo poradce Poche, půjde ČSSD do do politického hrobu. Zatím jenom jenom dokazuje, že jim jde jen a pouze o koryta, jak se ukázalo při sestavování koalice.Zachovali se jako sprostí vyděrači.

marmat ( 12. října 2018 20:28 )

KLUCI...Přečtěte si Vaší trollí "DISKUZI" ...to je havárie IQ v přímém přenosu

marmat ( 12. října 2018 20:25 )

hradnihulvat: zkuste zdenkku diskutovat...TOHLE tady už nestačí (dlouho) Jinak nick OK.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa