Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nelogický a s populistickými dárečky. Opozice cupuje rozpočet a chce škrty

Autor: ČTK - 
19. září 2018
14:00

Sněmovní opozice kritizuje návrh státního rozpočtu na příští rok, který schválila vláda hnutí ANO a ČSSD. Plánovaný schodek 40 miliard korun považuje v době hospodářského růstu za nezodpovědný. ODS a TOP 09 vyzývají kabinet, aby se snažil omezit mandatorní výdaje rozpočtu. Zatímco předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) považuje schodek za akceptovatelný, podle Pirátů nedává logiku. Strukturu rozpočtu kritizuje také hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) či KDU-ČSL.

„Vláda schválila rozpočet na příští rok se 40miliardovým deficitem. V době hospodářského růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti projev totální rezignace na alespoň trochu odpovědné hospodaření. Vláda nic nedělá s výdajovou stranou, která bobtná, ale o to více chce sedřít daňové poplatníky,“ napsal na Twitteru poslanec ODS Jan Skopeček.

Také poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík novinářům řekl, že nepovažuje za rozumné, aby stát v době obrovského ekonomického růstu a minimální nezaměstnanosti plánoval schodek. „Budeme usilovat, aby klesl minimálně o deset miliard korun. Favorit, kde se dá šetřit, jsou nesystémové slevy na jízdné, které neplní účel,“ uvedl.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že jeho hnutí rozpočet nepodpoří. „Na jednu stranu podporujeme nárůst důchodů a podpory potřebným občanům, na druhou máme zásadní výhrady k nárůstu výdajů na státní správu,“ konstatoval. Vládě Okamura také vyčítá, že nesplácí státní dluh a chce navýšit výdaje na neadresné sociální dávky. „Struktura rozpočtu není pro SPD přijatelná,“ řekl.

Všichni proti, váhaví komunisté

Vostrá zdůraznila, že KSČM bude o podpoře rozpočtu teprve jednat v poslaneckém klubu. „Kdybych mluvila za sebe, tak schodek 40 miliard je v tuto chvíli pro mě akceptovatelný,“ uvedla. KSČM se podle ní po doručení kompletního návrhu do Sněmovny bude soustředit na rozbor toho, kam mají směřovat investice a zda jsou příslušné projekty připravené.

Jako nezodpovědný hodnotí rozpočet místopředseda lidovců Marian Jurečka. „V rozpočtu chybí několik priorit, je to otázka bydlení, což řeší dnes všechny věkové skupiny. Chybí tam také daleko větší důraz na sucho a řešení problematiky klimatické změny,“ uvedl. Podstatnější by mělo být také zvýšení platů učitelů, dodal Jurečka.

Kritický je k návrhu také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Schodek 40 miliard v době vysokého ekonomického růstu je nezodpovědný. Vláda by měla být mnohem ambicióznější. To by ale musela přestat rozdávat populistické dárečky jako slevy na jízdném a začít pracovat na snižování mandatorních výdajů. Že to je utopie, už psát nebudu,“ uvedl na Twitteru.

Celkové výdaje státního rozpočtu na příští rok navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce o podpoře návrhu rozpočtu, jak ho schválil menšinový kabinet ANO a ČSSD, jednat ve Sněmovně se všemi stranami. Pokud by se na vládní stranu přiklonili komunisté, měl by vládní návrh ve Sněmovně pohodlnou většinu. Zapotřebí je nadpoloviční většiny všech přítomných.

modryptak ( 20. září 2018 07:57 )

Kdyby vlády zločinecké ODS a Kradlouska netunelovali a nekradli mohl by být dnes rozpočet přebytkový.

marmat ( 19. září 2018 22:09 )

JEDINÝ PROGRAM "KONSTRUKTIVNÍ" opozice je hon na ANO+celou vládu...To je skandální.

marmat ( 19. září 2018 22:06 )

Tak chcete "mudrovat" a netušíte, že schváleno je už 900,- Kč/měs. Když diskuze, tak musíte i jinam než na Bulvár.... Kalouskovo NAVÝŠENÍ -cca 1.30- Euro bylo na defenestraci....Jinak v klidu do Guinessovy knihy rekordů ......

marmat ( 19. září 2018 21:49 )

TEN NICK SI NECHTE -JE NAPROSTO PŘILÉHAVÝ !!!

marmat ( 19. září 2018 21:47 )

TROLLÍCI aŽ budete mít občanku -budete se víc zajímat o jiné noviny....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa