Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Indická Kate v Praze: Prezident vzal na Karlův most manželku i dceru, bývalou letušku

Autor: simao, ČTK - 
9. září 2018
11:53

Po dlouhých 22 letech přijel znovu do Prahy prezident 2. nejlidnatější země - Ind Rám Náth Kóvind s sebou vzal jak manželku Savitu, tak i dceru Swati, indickou „Kateřinu Zemanovou“. Stejně jako český prezident má Kóvind dvě děti, dceru a syna. Své ženy vyvedl v sobotu na Karlův most, v neděli jeho oficiální návštěva končí. Naopak do Indie se vypraví patrně premiér Andrej Babiš (ANO).

Když Miloš Zeman přivítal v Praze svého hosta z Východu, bylo to dlouhých 22 let poté, co indického prezidenta přijal Václav Havel. Na nádvoří Pražského hradu přitom kromě Zemana s Kóvindem stanuly jejich manželky Ivana a Savita. Oba prezidenti mají přitom dva potomky - a shodně dceru se synem.

Do české metropole se svým otcem přicestovala i „první dcera“, jak Zeman s oblibou tituluje svou 24letou dceru Kateřinu. Dceři indického prezidenta Swati je 36 let a poté, co loni její otec vyhrál ve volbách, se stala celebritou a své rodiče na cestách pravidelně doprovází. S létáním má ostatně bohaté zkušenosti, což jejímu příběhu dodává na půvabu.

Letuška z prezidentského paláce

Swati ještě donedávna trávila v letadlech hodně času - coby letuška na dálkových letech společnosti Air India v jejích Boinzích. A podle vyjádření z jejího okolí šlo o velmi příjemnou členku kabinového personálu - na které nikdo nepoznal, že by šlo o dceru politicky ambiciózního otce, jehož jméno ostatně ani nijak nepoužívala a nepředhazovala.

„Swati je jedna z nejlepších členů palubních posádek, které jsme měli. Navzdory její náležitosti k politické rodině, nikdy nepředhazovala své konexe,“ citují Times of India jednoho z mužů, který se Swati létal.

Když to však Kóvind, který vzešel z nejnižší indické kasty nedotýkatelných (dalitové), dotáhl až na prezidenta, museli v Air India sesadit Swati zpátky na zem. „Jako dcera prezidenta, nemyslím, že by mohla znovu letět coby člen posádky se svým bezpečnostním personálem. Není možné blokovat tolik sedadel pro cestující,“ řekl Hindustan Times zdroj z aerolinií, které pro Swati našly uplatnění v rámci managementu. Swati má ještě bratra Prashanta Kumara, který si také našel práci u soukromých aerolinií. 

Indická rodina na Karlově mostě

V Praze navštívila Swati společně s rodiči, kteří jsou svoji již od roku 1974, v sobotu Karlův most. Zatímco její matka Savita ani v Praze neodložila tradiční indické šaty a na hlavě se jí skvěla červená hinduistická tečka, Swati je přece jen Indkou mladší generace se západním stylem oblékání.

Indický prezident v Praze: Kóvind vyrazil s manželkou Savitou a dcerou Swati na Karlův most Indický prezident v Praze: Kóvind vyrazil s manželkou Savitou a dcerou Swati na Karlův most | Foto Blesk - Michal Protivanský

Do Indie vyrazí Babiš

Indický prezident, který do Prahy přiletěl v čtvrtek a v neděli jeho návštěva končí, se setkal nejen s prezidentem Zemanem. Ten byl v Indii ještě jako premiér v roce 2001. Sešel se také s premiérem Andrejem Babišem, který by měl do Indie letět na státní návštěvu.

Kóvind vedle toho zavítal i na pražskou Univerzitu Karlovu, kde promluvil nejen s Indy, studujícími v Praze - těch je na UK celkem 160 a značná z nich se věnuje především lékařství a farmacii.

Čtveřice českých studentů indologie zaujala Kvóvinda krátkými projevy v bengálštině, hindštině, sanskrtu a tamilštině. Indický prezident na jejich vystoupení reagoval slovy, že si připadal, že není na české univerzitě, ale na univerzitě v Indii. Ve svém projevu zmínil dlouhou tradici indických studií v Praze i spolupráci mezi oběma zeměmi.

Na Kóvindově dalším programu byla i prohlídka laserového centra v Dolních Břežanech u Prahy, Strahovského kláštera či Klementina. U příležitosti Kóvindovy návštěvy se však uskutečnila i slavnostní recepce se zástupci indické komunity v Praze, na které v podání česko-indického symfonického orchestru zazněly některé známé indické písně.

veselabublinka ( 9. září 2018 12:36 )

Kateřina není Kate!

jentakjenkobliha ( 9. září 2018 12:22 )

Česká Kate nemůže přijít, natáčí porno.

zlymikes ( 9. září 2018 12:16 )

Indická Kate - a pak se pisálkové diví, že je Zeman i prostý lid má za hlupáky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa