Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Návštěva, jaká tu od Havla nebyla: Zeman s Babišem přivítají hosta z Východu

Autor: ČTK, simao - 
6. září 2018
07:55

Česká republika bude hostit hlavu druhé nejlidnatější země světa - a to po více než 20 letech, naposledy se tak stalo za Václava Havla. Do Prahy dnes na státní návštěvu přiletí indický prezident Rám Náth Kóvind. Jednání s předními českými politiky včetně Miloše Zemana a Andreje Babiše má v plánu v pátek a sobotu, návštěvu ukončí v neděli.

Indický prezident se setká s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO), ale i předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Zúčastní se také česko-indického obchodního fóra.

V Indii byli Havel, Klaus i Zeman ještě jako premiér

Indický prezident naposledy navštívil Českou republiku v říjnu 1996, kdy do Prahy a následně Karlových Varů přicestoval Šankar Dajál Šarma. Čeští prezidenti Václav Havel a Václav Klaus byli v Indii v roce 1994 a 2005. Zemi navštívil i Zeman jako premiér v roce 2001.

Miloš Zeman ještě jako premiér v Indii v roce 2001 Miloš Zeman ještě jako premiér v Indii v roce 2001 | ČTK

Prezidenti ČR a Indie by nyní podle Hradu měli jednat například o ekonomické i vojenské spolupráci obou zemí či aktuální situaci v Afghánistánu či Pákistánu. Za účasti obou hlav států se plánuje podpis několika memorand, která se týkají školství, obchodu či vízové spolupráce.

Zeman o Indech mluvil i před velvyslanci

Zeman označil nedávno v projevu před velvyslanci vztahy s Indií za důležité, protože je to podle něj perspektivní trh. Vyzval velvyslance, aby také hledali možnosti pro český export.

Mise NATO v Afghánistánu, o které bude s Kóvindem také mluvit, je přitom podle Zemana v hlubokém národním zájmu ČR. „V té akci Resolute Support bojuje více než třicet zemí, odejít z tohoto společenství by dokázal jenom srab,“ upozorňoval Zeman, který se chce zaměřit nprávě na budování vztahů s Indií, pro kterou je tamní konflikt důležitý z hlediska geopolotické blízkosti. Afghánistán sousedí s Pákistánem, který je pak sousedem Indie.

Vyrazí na Karlův most

Indický prezident se chce v Česku setkat s indickými studenty a českými studenty indologie nebo navštívit laserové centrum v Dolních Břežanech. Prohlédne si i Strahovský klášter či Karlův most.

Během státní návštěvy Kóvind také položí květiny u pomníku všestranného bengálského umělce a filozofa Rabíndranátha Thákura (1861-1941), který v roce 1913 získal jako první Asiat Nobelovu cenu za literaturu.

V Indii vznikne český průmyslový park

Z českých firem je v Indii aktivní například Škoda Auto, která zde zastupuje celý koncern Volkswagen, Home Credit, Zetor či Preciosa. Do Indie své výrobky dodávají kopřivnická Tatra nebo Let Kunovice. Indy zase zajímá udělování víz, která podle nich dostávají málo flexibilně.

V Indii se přitom chystá i vznik českého průmyslového parku - a to v průmyslové zóně v indickém Bengalúru. Projekt navazuje na prostor pro rozvoj podnikání, tzv. podnikatelský hub, který tam Asociace malých a středních podniků a živnostníků a CzechTrade otevřely před rokem. 

Do Indie vyrazil v roce 2005 i Václav Klaus Do Indie vyrazil v roce 2005 i Václav Klaus | ČTK

V podnikatelském hubu našlo zázemí několik českých průmyslových firem, agentura CzechTrade nebo český honorární konzul. Za symbolické náklady v něm mohou čeští podnikatelé využít kancelářského a logistického zázemí. Nový český průmyslový park by se měl stát základnou pro středně velké firmy z Česka a poskytnout jim výrobní, skladové i obchodní zázemí.

Vývoz do Indie láká Čechy víc

Projekt je prvním pokusem o ucelenou podporu českých investorů v zahraničí. K zajímavým investičním pobídkám ze strany indické vlády v podobě daňových úlev se současně na ministerstvu průmyslu a obchodu připravuje investiční balíček, který by firmám v investici pomohl.

Zájem malých a středních exportérů o indický trh podle CzechTradu roste. Vývoz do Indie dosáhl v první polovině roku téměř osmi miliard korun, což je o dvě procenta více než ve stejném období předcházejícího roku. „Vývoz do Indie vzrostl za posledních pět let o polovinu. Tamní trh láká stále více investorů, zejména z řad malých a středních podnikatelů,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal. Největší zájem je o příslušenství k motorovým vozidlům, různé druhy motorů, elektrická zařízení, karoserie a také například čerpadla.

Prezidentem Kóvind, premiérem Módí

Prezident Kóvind, který nyní přijíždí do Česka, byl zvolen do svého úřadu loni v červenci - poté, co porazil exdiplomatku Míru Kumárovou. Déle sloužícím je pak indický premiér Narénda Módí, který nastoupil do čela vlády v květnu 2014.

Video  Indický premiér a jeho cvičební video se stali hitem internetu  - Reuters
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 6. září 2018 13:18 )

 Proc sem nejezdi ze Zapadu?Protoze nas nikdy nepotrebovali,jsme pouze odbytiste jejich smejdu a dojne kravy jejich firem💩

ivoadler ( 6. září 2018 09:49 )

Zrovna dneska jsem dostal i-mail o tom, jaký "charakter" byl Václav Havel. Fakta, doložená fotografiemi. Naši současní nejvyšší státní představitelé nejsou horší než ti předchozí, spíš lepší. Ale nějakému "anti" to nevysvětlíš. Ten si vede stále svou.

pekaaaros ( 6. září 2018 09:18 )

Ten titulek vyzněl, že přijede Kim a s Babišem dohodnou sucho, pád všech lávek přes Vltavu, povodně, .... za co ještě mohl Babiš? Jóó, za ty agresivní psy nějak mohl ne? Jak choděj na procházky kolem tý řepky. Tak ještě ty. A vlastně by dohodli všechno na světě, protože Agrofert může úplně za všecko. Možná by dohodli i malý péra pro Kalouskovce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa