Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Halík sepsul populisty i strašení uprchlíky. „Zvoní mu telefon z pekla,“ ucedil Ovčáček

Autor: simao - 
9. srpna 2018
05:25

Mezi katolickým knězem Tomášem Halíkem a Pražským hradem se rozhořel další konflikt. Halík patří mezi hlasité kritiky prezidenta Miloše Zemana. A ač tentokrát jeho jméno přímo nevyslovil, pustil se do politiků, kteří straší uprchlíky, i když u nás žádní nejsou. A kteří nejsou ochotni přijmout byť jediného migranta. Na jeho varování před populismem ostře zareagoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Tomáše Halíka v dnešní české společnosti narůstá xenofobie a bují nejrůznější úzkosti. „Cokoliv se přežene, je špatně. Dneska to, co se přehání, je strach z uprchlíků. U nás žádní nejsou, žádní k nám nechtějí. A těch pár, co bylo u nás, uprchli od nás. Nikdo nám sem necpe nějaké obrovské davy. Chtěli říct, abychom symbolicky přijali několik desítek,“ uvedl Halík v rozhovoru pro DV TV. 

Pozastavil se tak i nad odmítnutím premiéra Andreje Babiše přijmout migranty z Itálie. Předseda tamní vlády Giuseppe Conte vyzval Babiše v reakci na to, že odmítl pomoci se 450 migranty z rybářské lodi, aby symbolicky přijal alespoň jednoho migranta z Itálie. Jenže Babiš to striktně odmítl.

Halík: S migranty je třeba pomoci

„Všichni se asi shodují na tom, že nemůžeme přijmout všechny a že musíme rozlišovat mezi těmi, kdo jsou skutečné oběti války a násilí a mezi těmi, kdo jsou spíš oběťmi určitého obchodu s lidmi,“ připouští Halík. Několik desítek lidí by však Česko bez problémů přijmout zvládlo, míní. „Není možné je zahnat do moře nebo vystřelit na měsíc. Je třeba se domluvit, jak se o ně postaráme,“ podotkl v rozhovoru s Danielou Drtinovou.

Itálie a další země přímo zasažené migrační krizí se neobejdou bez toho, aby pomohly i ostatní země. „Alespoň tím symbolickým, o co jsme byli žádáni my - přijmout pár desítek lidí, abychom ukázali, že jsme na stejné lodi, že tady nechceme vytvářet nějakou bublinu etnické čistoty. To je prostě nesmysl,“ zmínil kněz.

„Ve středu Evropy nikdy nebude takováhle etnicky čistá prostora. Nikoho sem nepustíme? Už je tady spoustu cizinců a bude. Pohyb téhle multikulturality je prostě součástí naší civilizace a tomu nezabráníme žádnými ostnatými dráty. My se musíme naučit spolu nějakým způsobem žít,“ apeluje Halík.

Po kritice populistů se ozval Ovčáček

Halík míní, že premiérovi Babišovi jde o hlasy, je to populistický politik a jde mu o to, co lomcuje největším procentem lidí. „Jedno z nejhroznějších nebezpečí dneska je narůstající populismus,“ upozornil také.

Ačkoli tentokrát nejmenoval přímo prezidenta Miloše Zemana, z Pražského hradu se dočkal Halík ostré reakce. „Telefonní linka z pekla je v posledních dnech přetížená. Přístroj na stole velekněze neomarxismu zvoní od rána do večera!“ pustil se do Halíka hradní mluvčí Jiří Ovčáček, toho času na dovolené.

Halík přitom jako by další kritiku očekával. „Já na tohle kašlu, mně je to tak jedno, co si kdo o mně myslí, co kdo o mně řekne, co o mně kdo napíše,“ uvedl v DV TV.

Strach v Česku se podle Halíka uměle nafukuje

Halík přitom obecně varoval před strašením lidí. „Ti, kteří nechtějí být solidární, kteří mají zájem na ničení Evropy, kteří mají zájem na tom, aby se tady prosadil nacionalismus, ruské vlivy, samozřejmě pomlouvají Evropskou unii, ukazují jenom ty negativní stránky. Ano, jsou, Evropa má problémy, žádné lidské společenství a natož společenství 23 zemí není jednoduché, ale strach není dobrý rádce,“ upozornil.

Podle kněze v současném Česku existují uměle vyvolávané a nafukované strachy, „které zneužívají lidé, kteří potom vystupují v roli zachránců a nebo mesiášů“. Tedy „populističtí politici“. Podporují navíc zhrubnutí lidí a narůstající agresivitu. K dezorientaci lidí v současném světě pak dle něj přispívá i úpadek vzdělanosti - lidé nedokážou kriticky myslet a hodnotit prameny, ze kterých čerpají.  

„Když mě nějaký chlapík, který nikdy žádného muslima neviděl, od piva poučuje, co je korán a co je muslimské nebezpečí, tak si říkám: Chlapíku, kde bereš tu drzost,“ podotkl Halík, podle kterého je však třeba ukazovat věci z obou stran. A oboustranně se vyhýbat extrémům - včetně naivních sluníčkářů. 

Video se připravuje ...
Další videa