Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střídání letního a zimního času řeší přes milion lidí. Eurokomisi zahltily připomínky

Autor: zst - 
27. července 2018
06:05

Jednou o hodinu více, podruhé zase o hodinu méně. Změny letního a zimního času mají své zastánce i odpůrce. Evropská komise proto dle rezoluce Evropského parlamentu z letošního února začala sbírat podněty občanů Unie na toto téma. Zapojilo se už 1,2 milionu lidí. Konzultace končí pro veřejnost 16. srpna.

„V návaznosti na řadu žádostí od občanů, Evropského parlamentu a některých členských států EU se Komise rozhodla prozkoumat fungování stávající úpravy letního času a posoudit, zda by měly být provedeny změny. Komise chce proto v této souvislosti shromáždit názory obyvatel Unie, zúčastněných stran a členských zemí na stávající úpravu letního času a na případnou změnu v jejím fungování,“ píše se v popisu na stránkách Komise. Do konzultace se můžete zapojit zde, stačí vyplnit dotazník.

Odpůrci střídání času nejčastěji argumentují tím, že předpoklad úspory energie je zastaralý a vliv na zdraví lidí negativní. Proti nim pak stojí argumenty jako chaos v zažitých systémech nebo pochyby o vlivu na lidský organismus.

V anketě Blesk Zpráv se ze zhruba 6 tisíc hlasujících pro konec střídání časů vyslovilo 84 %. Konec střídání podporuje podle průzkumů také například 60 % Poláků nebo 62 % Nizozemců. Loni v říjnu pak vyzval finský parlament tamní vládu, aby přiměla ostatní členské státy Unie ke zrušení.

Tento boj si za svůj vzali v Česku lidovci v čele s europoslancem Pavlem Svobodou, který stojí v čele skupiny utvořené v europarlamentu, a senátorem Petrem Šilarem. Ten zase vede petici proti střídání nazvanou „For One Time Only“.

Tohle je jet-leg, který se organizuje celoevropsky a pro všechny. Jestli cestujete nebo necestujete je vaše svobodné rozhodnutí, ale tady celá Evropa udělá 2x ročně krok proti vnitřním biologickým hodinám. Celá Evropa si, byť málo třeba, rozhodí biorytmus. Kapka ke kapce, pak to provokuje civilizační choroby,“ prohlásil k tomu Svoboda, podle nějž ve Švédsku odhadují u 40 sebevražd ročně jako jejich důvod právě střídání času. 

Jasné a prokazatelné závěry vědeckých studií o dopadu na lidské zdraví chybí, úprava střídání času by vnesla chaos do celé řady zavedených systémů. V neposlední řadě si jednoduše myslím, že má smysl si na jaře a na podzim prodloužit den o jednu hodinu na úkor noci,“ vzpírá se zásahu například europoslankyně Dita Charanzová (za ANO).

Hrr nechce být ani její kolega z Bruselu Luděk Niedermayer (TOP 09). „Střídání času pro mne není něco, co by mělo být zrušeno jen tak lusknutím prstu, bez důkladné analýzy. Stejně tak je to jedno z témat, kde by dávala smysl velmi široká konzultace s veřejností. Oboje mi zatím chybí,“ uvedl.

baronessa ( 27. července 2018 10:26 )

Divila byste se, kolika lidí ve směnném provozu se to týká a kolika to ničí zdraví. Lidský organismus je nastavený tak, že v těle probíhají procesy podle přirozeného času a nedá se to nijak šidit - viz chybějící spánková fáze REM. Kdy funguje a nefunguje proces zažívání atd. Lze to dohledat. Každá změna času se na člověku podepisuje, jenom si to lidi neradi uvědomují a jsou nadšeni jak malí z hodiny světla večer navíc.

sores ( 27. července 2018 10:14 )

Vrátit normální čas a nervat se pořád s přírodou, už tak je na lidstvo co jí ničí hodně dožraná. Už aby nás smetla z planety!!

europa ( 27. července 2018 08:54 )

A hlavně lidí, kteří pracují na směny, zas není tolik. Většina na směny nepracuje. A že má změna času na lidský organismus negativní dopady, to je sakra pravda.

salto ( 27. července 2018 08:50 )

Je vidět, že jsi nikdy na směny nepracoval. Ta hodina dopředu nebo dozadu je sakra znát.

kdo-si ( 27. července 2018 07:07 )

Nějak nemůžu pochopit, jak ovlivní zrušení střídání letního a zimního času biorytmus u lidí pracujících na směny nebo dokonce v nepřetržitém provozu? Může mi to někdo vysvětlit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa