Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemana označila za „individuum“. Mašínovou senátoři ze seznamu adeptů na metál škrtli

Autor: ČTK, simao - 
19. července 2018
20:25

Sestru protikomunistických odbojářů Zdenu Mašínovou a také např. kosmonauta Vladimíra Remka nakonec Senát prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání nenavrhne. Senátoři je dnes vyřadili z předběžného seznamu, jak jej už dříve projednal organizační výbor. Konečný seznam nakonec čítá 25 jmen. Mašínová již dříve uvedla, že by vyznamenání od prezidenta Zemana nepřevzala.

S návrhem na vyřazení Mašínové přišel předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD), který poukázal na její vyjádření v médiích, že by ocenění od Zemana nikdy nepřevzala. „Projevila přání, že vyznamenána být nechce,“ řekl Štěch.

Senát sice možné kandidáty na ocenění předem oslovoval, zda jsou ochotni být navrženi, v případě Mašínové se podle něho neuskutečnilo vše tak, jak by mělo.


„Takové individuum, co nás cpe nás na Východ, do Kremlu, Číňanům, je podle mě nedůvěryhodné a nebezpečné,“ reagovala Mašínová ostře podle iDnes.cz na možnost vyznamenání od Zemana. „Z takových rukou nemůžu nic přijmout. Nikdy, nikdy, nikdy,“ vzkázala. 

„Já opravdu nevidím důvod vyznamenávat někoho jenom proto, že je něčí sestra. Můžeme diskutovat o bratrech Mašínech, ale o jejich příbuzných bychom v této souvislosti diskutovat neměli,“ uvedl Zeman v TV Barrandov.

Chybí i Remek

To bývalý europoslanec KSČM a velvyslanec v Moskvě Remek také figuroval v předběžném seznamu jako jeden ze dvou možných nominantů na Řád bílého lva. Senát o nich z iniciativy Miloše Vystrčila (ODS) a Václava Hampla z klubu lidovců hlasoval odděleně.

Remek na rozdíl od plukovníka Vladimíra Košana, který byl za komunistického režimu propuštěn z armády a perzekvován, schválen nebyl. Někdejší velitel holešovského výsadkového pluku Košan odmítl v srpnu 1968 navzdory hrozbě použití zbraní vpustit sovětské vojáky do budovy kasáren.

Navrhli tenistku Sukovou i skladatele Petrova

Mezi senátní kandidáty na vyznamenání patří bývalá tenistka Helena Suková, režisér Jiří Svoboda, hudební skladatel a pedagog Vadim Petrov, baletka a čtyřnásobná držitelka ceny Thálie Tereza Podařilová, sbormistr Jiří Chvála a operní pěvkyně Eva Děpoltová.

Senát navrhl ocenění také například pro neurochirurga Eduarda Zvěřinu, průkopníka neonatologické péče Miloše Velemínského, zakladatele oboru intenzivní metabolické péče Zdeňka Zadáka, radiologa Borise Kreuzberga a vedoucí Centra kardiovaskulární prevence 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice Renatu Cífkovou.

Z odbojářů a válečných veteránů byli nominováni účastník Slovenského národního povstání Petr Bachrach, plukovník Oldřich Vladař nebo příslušník Svobodovy armády Pavel Tarnavský. Ocenění by mohli získat Marie Šupíková a Pavel Horešovský, kteří jako děti přežili vyhlazení Lidic, nebo Zdenka Fantlová - Ehrlich, která přežila několik nacistických koncentračních táborů včetně Osvětimi.

Vyznamenáni by mohli být také historik Miloš Stehlík, archeolog Radomír Pleiner, první rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha, sklář René Roubíček, výzkumník v oblasti zpracování kůže Karel Kolomazník, duchovní Josef Peksa, který pomáhal krajanům v Austrálii, a zakladatel sdružení na pomoc seniorům Život 90 Jan Lorman. Sněmovna rozhodla o svých nominantech už koncem května. Zemanovi navrhla na ocenění celkem 28 jmen. Zeman poslancům a senátorům může, ale nemusí vyhovět.

Video  Zeman předal metál Troškovi, Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zkzkz ( 25. července 2018 09:05 )

zkzkz ( 25. července 2018 09:01 )

marmak ( 21. července 2018 10:05 )

Proč poškrtali i Tebe?

flora ( 20. července 2018 16:12 )

Jediný a poslední hrdina z té rodiny byl generál Mašín. A už vůbec nechápu za co by bývala měla dostat vyznamenání tahle Mašínová. Naštěstí ho ani nechce, tak ho prostě ani nedostane.

salto ( 20. července 2018 07:48 )

Otec paní Mašínové byl hrdina, o tom žádná, ale že její bratři jsou sprostí vrazi nelze vůbec polemizovat. Takže: kdo tu dámu na vyznamenání navrhl (zřejmě stejný týpek jako byli její bratři) a za co? Za to že obhajuje vrahy? Ať byly pohnutky té partičky jakékoliv, nic se nemění na faktu, že způsobem provedení se z nich stali vrazi a nic na tom nemění obhajoba (často směšná, hloupá až zaslepená) jejich zločinů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa