Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klíma zavrhl metál od Zemana, jinak by ho ale bral. A zmínil i Kajínka

Autor: Jakub Veinlich - 
29. května 2018
05:50

Populární novinář a moderátor Josef Klíma odmítl poslaneckou nominaci na státní vyznamenání. Ne, že by se na něj necítil, ale nechce dostat metál od prezidenta Miloše Zemana. A to kvůli jeho výrokům na adresu novinářů včetně Ferdinanda Peroutky. Blesk Zprávám řekl, že si klidně počká na příští hlavu státu. Pokud to tedy nebude Jiří Kajínek, kterého Zeman omilostnil po odsouzení za dvojnásobnou vraždu.

„Samozřejmě si toho vážím, protože v dnešní době by novináři měli být politiky podporovaní, protože jiní politici je chtějí umlčet,“ řekl Blesk Zprávám Klíma, který týden co týden vysílá na Primě svůj pořad Očima Josefa Klímy. O jeho postoji první informovaly Seznam Zprávy.

Klímovi jde prý především o to, kdo by mu vyznamenání předával. Nepřijal by ho prý za žádných okolností právě od Miloše Zemana, kvůli jeho výrokům na adresu novinářů. „Naposledy o nich řekl, že jsou nevzdělatelní a navíc urazil tak velkého novináře, jako je Ferdinand Peroutka,“ uvedl Klíma.

Klíma: Kajínek by mě asi neocenil

„Kdyby přišel ten návrh v jiném období, kdyby byl na Hradě jiný prezident – tak nemám problém,“ dodal k tomu. Počká si tak prý případně na novou hlavu státu. I když v nadsázce dodal, že by mohl být na Hradě i někdo, kdo by ho naopak ani ocenit nechtěl.

„Jestli vydržím naživu ještě pět let, tak mi to třeba dá nějaký jiný prezident. Pokud to tedy nebude Jiří Kajínek, ten by mi to tedy asi taky nedal,“ pousmál se Klíma.

Odmítli také Špinarová, Pithart nebo Grygar

Svým odmítavým postojem se Josef Klíma přidal k dalším osobnostem, které vyznamenání z rukou současného prezidenta odmítají.

Video  Zeman předal metál Troškovi, Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Naposledy odmítl převzít vyznamenání za zesnulou zpěvačku Věru Špinarovou její syn Adam Pavlík. „Jsem přesvědčený, že by si to ocenění neodnesla. Pro ni nebyla ocenění důležitá. A navíc pana Zemana vůbec neměla ráda, takže by tam nešla,“ řekl Pavlík loni v říjnu. „Prezident má být reprezentací národa a takovým pan Zeman pro ni nebyl,“ dodal Pavlík další z důvodů.

Mezi prvními, kdo metál od Miloše Zemana odmítl, je hudebník Vladimír Mišík. V roce 2013 zaslal tehdejšímu hradnímu protokoláři Jiřímu Forejtovi omluvný e-mail. „Vážený pane presidente, velmi se omlouvám, ale z důvodu rostoucí nevole z některých Vašich rozhodnutí jsem dospěl k závěru Vámi nabízené státní vyznamenání nepřijmout,“ napsal tehdy.

Ocenění Hrad také nabízel in memoriam někdejšímu mluvčímu Charty 77 Jiřímu Hájkovi. Jenže i jeho syn nesouhlasí se Zemanovými kroky v roli prezidenta, a odmítl se tak slavnostního předávání na Pražském hradě 28. října 2013 zúčastnit. Navrhl proto, aby mu Zeman poslal vyznamenání pro otce poštou. Prezident to ale označil za „zarážející a projevující neúctu k samotnému ocenění,“ a vyznamenání nakonec Hájkovi neudělil.

Podobně jako Josef Klíma se v roce 2016 zachoval také astronom a astrofyzik Jiří Grygar. I jeho poslanci navrhli na seznam k možnému ocenění, on sám to ale ještě před odesláním na Hrad odmítl a nechal se ze seznamu vyškrtnout.

Téměř jako přes kopírák se zachoval i někdejší premiér Petr Pithart, který navíc v roce 2016 místo na slavnostní udílení státních vyznamenání na Pražském hradě vyrazil na alternativní oslavu na Staroměstském náměstí, kde řada umělců a politiků předala ocenění strýci bývalého ministra kultury Daniela Hermana Jiřímu Bradymu.  

Režisér Němec přinesl vyznamenání zpět na Hrad

Kvůli nesouhlasu s vyznamenávanými osobnostmi zažil Pražský hrad v roce 2014 nevídaný počin. Miloš Zeman 28. října 2014 vyznamenal režiséry Filipa Renče a Roberta Sedláčka. Jiný velmi uznávaný režisér Jan Němec o den později kvůli tomu své vyznamenání z roku 2002 vrátil.

„Současná hlava státu postavila do stejné řady zachránce židovských dětí či státníka, který se významně osobně podílel na porážce Adolfa Hitlera s filmovými tvůrci, kteří nikterak nepřispěli k československé státnosti. Pouze ve své profesi přímo či nepřímo pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře,“ napsal tehdy Němec v dopise, který adresoval Kanceláři prezidenta republiky.

„Dovoluji si předat do Vašich rukou státní vyznamenání, které mi bylo uděleno 28. října 2002. Zříkám se ho dočasně jako protest proti aktu arogantní politické zvůle, ke které došlo při včerejší oslavě vzniku samostatného Československého státu,“ napsal Němec v dopise.

Video  Zeman a Klaus se špičkovali na večírku po vyznamenání  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Tento akt považuji za nestydatou politickou korupci. Vyznamenávat umělce toleruji, ale jenom lidi, kteří ve své profesi pomohli kampani za vítězství v politice? Těm dávat vyznamenání ve výročí státnosti a dávat je do stejné řady s panem Wintonem či Winstonem Churchillem považuji za skandální a hanebné a korupční,“ dodal později režisér pro Blesk Zprávy.

Psaním to ale neskončilo. Němec se vydal přímo na Pražský hrad a tam vyznamenání vrátil. Podle svých slov ale jen dočasně. Předal ho do rukou prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

„Respektuji váš názor, protože jsme ve svobodné demokratické společnosti a vše mu předám,“ řekl mluvčí Ovčáček Němcovi po té, co na něj zhruba 20 minut režisér čekal ve vchodu. Němec předpokládá, že si jednou on, nebo jeho rodina opět vyznamenání převezme.

Chci, aby tam vyznamenání bylo uschováno do té doby, než tam bude jiný hradní pán, a pak vydáno, nejspíše mé ženě či dceři, protože já se toho nedožiju,“ uzavřel tehdy.  

Video  Bývalý šéf hradního protokolu ke kauze Brady: Kdo nemá dopis, není pozvaný  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monhtik ( 29. května 2018 17:06 )

Pan Klíma se, žel připojil ke spodině, která nevynechá žádnou příležitost, aby ho napadla, nic jim není vhod. Když metál nechcete, tak nechte být. Žádný další prezident by vám ji již neměl nabízet. Měl byste se na to podívat objektivně, je spousta novinářů, kteří to těm slušným kazí. Je zajímavé, že právě vám, který poukazujete na různé zlořády, tolik vadí když prezident něco nazve pravým jménem. Co se týče pana Kajínka, vy jste byl pane Klímo u toho, že tak dobře víte, že Kajínek je dvojnásobný vrah a i kdyby odseděl si přes 20. let, to se vám zdá málo.

tase ( 29. května 2018 16:56 )

Bravo pane Klíma..

TrojanSlovakia ( 29. května 2018 15:59 )

Klíma je dôkazom oteplovania klímy a dôkazom ako oteplovanie klímy nepriaznivo vplýva na ľudský organizmus.

kukuku ( 29. května 2018 08:41 )

Když to pravičáckému póvlu předával zloděj propisek, cvrkali na hrad a ani necekli.

vikiki ( 29. května 2018 08:14 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa