Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman přiznal na Hradě vinařský prohřešek. A předal metál zástupci papeže v Česku

Autor: simao - 
21. března 2018
16:17

Růžové víno vzniká slitím bílého a červeného, myslel si prý kdysi Miloš Zeman. Na Hradě dnes přijal úspěšné vinaře, kterým předal ocenění v soutěži Salon vín. Vedle toho dnes stihl udělit i Řád T. G. Masaryka papežskému nunciovi. 

„Dávno, dávno tomu, co jsem se domníval, že rosé vzniká slitím bílého a červeného vína, pokud možno v poměru jedna ku jedné. Už jsem se to naučil, už dokáži tento druh i ocenit,“ říkal dnes na Hradě během svého proslovu Miloš Zeman.

„Němci říkají, lange Rede kurzen Sinn, budu se těšit na ochutnávku vašich produktů poté, co předám diplomy,“ podotkl a přidal i jeden bonmot: „Na prezidentské standartě je nápis Pravda vítězí. Je známé přísloví, že ve víně je pravda, a z toho lze vyvodit, že i víno vítězí.

Video  Zeman vs. 8 schodů: Na víno ho vytáhli nákladní rampou.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vyznamenal zástupce Vatikánu v Česku

Vedle toho, že dnes Zeman stihl ocenit vinaře, udělil také Řád Tomáše Garrigua Masaryka apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi, který v Česku zastupuje Vatikán. Druhé nejvyšší státní vyznamenání České republiky mu taktéž předal při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě.

Leanzovi bylo letos 75 let, a proto končí na pozici apoštolského nuncia v ČR. Jeho nástupce by měl být znám během letošního roku. Do funkce ho jmenoval papež Benedikt XVI. Vzhledem k tomu, že Leanza je cizí státní příslušník, mohlo mu být české státní vyznamenání uděleno i jindy než v řádové dny, kterými jsou 28. října a 1. ledna.

Leanza řád dostal podle Hradu za vynikající zásluhy za rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Zeman v proslovu před udělením vyznamenání nunciovi poděkoval za to, co udělal pro Českou republiku. Poznamenal, že udílený řád má zajímavou analogii. Připomněl, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk vyvěsil na Pražském hradě vlajku s husitským kalichem a tehdejší apoštolský nuncius poté na protest odjel asi na dva roky z Prahy.

„Dnes je situace úplně jiná. Naše vztahy jsou přátelské, pan kardinál nechal nedávno na Týnský chrám umístit pozlacený kalich. Myslím si, že jako důkaz smíření a přátelství mi bude ctí, když vám dnes předám právě Řád Tomáše Garrigua Masaryka,“ řekl Zeman.

nofte ( 21. března 2018 18:02 )

Nesnesou tam poklonkování, Hrad je profláknutý. To že někde vyštrachá apoštola, tak to je teda terno.

pingI ( 21. března 2018 17:11 )

Jardo utěš se že nedal řád Zlaté šunky nebo vařečky.

pingI ( 21. března 2018 17:09 )

Tak a je to tady. Prezident se začíná modlit.

jarda304 ( 21. března 2018 17:01 )

Dát zástupci Vatikánu Řád TGM, je perfektní vtípek pro znalé. To se Zemanovi opravdu povedlo. Velká pochvala.

show ( 21. března 2018 16:39 )

Můj ty Svatý Otče, Zeman vypadá zase hůře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa