Tuhle kauzu s napětím sledovalo celé Česko a oni se díky své odvaze a hrdinství stali její součástí. Řeč je o záchraně čtyř lovců kešek, kteří podcenili počasí a v nevhodný čas se je vypravili hledat do koryta Motolského potoka, jenž je čtyři kilometry veden v podzemí. Přívalový déšť podzemí rychle zaplavil a nebohé keškaře vzal s sebou tak, že skončili až v rozbouřené Vltavě. Muž se ženou bohužel utonuli, další dva zachraňovali právě Martina s Radovanem.

Neváhala ani na okamžik

Zatím jsem nikdy takhle nezachraňovala lidi, kteří nemají nic společného se sportem,“ vysvětlila Martina, která je trenérkou veslařského klubu Slavia Praha. „Ve Vltavě už jsem byla několikrát, tahala jsem z ní většinou dětí zpátky na loď nebo do člunů, ale ne lidi, kteří se skutečně topili a byli v nebezpečí života.“

Přesto když šlo do tuhého, neváhala ani vteřinu a na rozbouřené vodě se na katamaránu vydala tonoucí lidi zachraňovat. Co se jí v dané chvíli, kdy nasazovala vlastní život, honilo hlavou? „To, že tam za nimi musím,“ vyřkla prakticky bez zaváhání. „Vím, jaká ta voda dokáže udělat nástrahy. Viditelnost byla ten den obzvláště špatná, přes clonu deště jsem neviděla vůbec na druhý břeh.“
Video
Video se připravuje ...

Martina popisuje drama na Vltavě: Zachraňovala dva tonoucí lovce kešek David Vaníček

Nakonec se i díky jejímu nasazení podařilo dva tonoucí zachránit. „Na té náplavce se může stát, že někdo do té vody může spadnout, ale když jsem viděla, jak lidé s nasazením házeli do vody záchranné kruhy, věděla jsem, že už jde o něco vážného,“ líčí Martina.

Proplul svět, z Vltavy zachraňoval poprvé

Další ze statečných zachránců byl Radovan Stránský, bývalý armádní námořník, který podobných příhod zažil několik. Ne však na Vltavě. „Nikdy předtím jsem na Vltavě nezažil situaci, kdy někdo spadl do vody, a musel jsem jej z ní tahat,“ přiznal Radovan, který má za sebou coby bývalý člen armádní záchranářské služby kurzy přežití a na vodě se dle svých slov pohybuje od čtyř let. „V moři to bylo jiné, tam s takovými případy člověk počítá,“ dodává s tím, že na moři absolvoval celkem šest plaveb kolem světa.

Video
Video se připravuje ...

Tento muž zachránil dva lidi z Vltavy. Po bouři je smetl přívalový déšť Tomáš Koníček, Aleš Brunclík

„Člověk je naučený, co v takových případech dělat, a když k tomu dojde, jde to tak nějak automaticky,“ říká. „Bylo to ale hodně ztížené počasím, které ten den bylo. Panoval silný vítr i proudy byly jiné a snášely nás rychleji, než je obvyklé, ke splavu. Slečnu to stahovalo ke dnu, já jsem ji držel, aby mi nezmizela pod hladinou,“ líčí detaily záchrany, při které měl sám namále.

„Nepřemýšlel jsem o tom, zda to riziko vlastního života za záchranu druhého stojí nebo ne,“ říká s tím, že byl odhodlaný pomoci stůj co stůj, i když mu síly rychle ubývaly. „Berete to tak, jak to v danou chvíli je.“

Ocenění hlavním městem

Za neobyčejnou statečnost a nasazení vlastního života byli Martina s Radovanem, společně s dalšími zachránci, kterými jsou Milan Helvig a Jan Svatoň, oceněni hlavním městem Praha. Jeho zástupci všem statečným srdečně poděkovali. 

Fotogalerie
15 fotografií